Допомагав ворогу грабувати земляків: на Харківщині впіймали зрадника

На Харківщині затримали колаборанта, який разом із російськими військовими грабував будинки своїх односельців під час тимчасової окупації.

61-річний мешканець села Новий Бурлук Чугуївського району добровільно пішов на співпрацю з російськими окупантами ще на початку вторгнення, ​​повідомила 14 вересня Служба безпеки України.

“Затриманий із 2014 року активно підтримував Росію та виражав свою позицію проти України та її влади. Після тимчасового захоплення ворогом населеного пункту в березні чоловік допомогав армії країни-агресорки. Разом із російськими військовослужбовцями неодноразово проводив “обшуки” в будинках односельчан з метою виявлення та вилучення зброї, матеріальних цінностей і для передачі їх російській армії. Також спільно з окупантами підозрюваний обкрадав покинуті будинки у селі”, йдеться в повідомленні.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Бучі спіймали дует мародерів, який орудував під час окупації

Раніше чоловік уже був засуджений за крадіжку з проникненням у житло.

Зокрема, зловмисник:

надавав ворожим солдатам продукти;

забезпечував окупантів житлом;

наводив ворога на будинки заможних односельців із метою вилучення у них побутової техніки та автомобілів;

допомагав проводити обшуки у своїх земляків та мародерити у залишених домогосподарствах.

Правоохоронці затримали чоловіка після деокупації населеного пункту. Йому повідомили про підозру у пособництві РФ. Наразі прокурори подали до суду клопотання про обрання підозрюваному запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою.

На тимчасово захоплених територіях Харківської області, російські окупанти катували та допитували українців.

У Харківській області під час тимчасової окупації Ізюму загарбники тиснули на місцевих мешканців, особливо на тих, хто має проукраїнську позицію. Зрозумівши, що люди опинилися у складній ситуації, окупанти змушували їх працювати за їжу.