Кабмін спрогнозував, який урожай збере Україна і що буде з цінами

Урожай зернових в Україні 2022 року очікується на рівні 51,9 млн т.

Це на 39,7% менше, ніж 2021 року. Торік цей показник становив 86 млн т, пише “РБК-Україна” з посиланням на макроекономічний прогноз.

Згідно з макропрогнозом, 2023 року урожай скоротиться ще на 13,3%, до 45 млн т.

Уряд очікує, що світові ціни на кукурудзу зростуть 2022 року на 24,7%, а наступного року впадуть на 19,7%.

Світові ціни на пшеницю зростуть 2022 року на 30,6%, а на 24,6,7% впадуть 2023 року.

У семи областях почалася посівна озимої пшениці, жита, ячменю та ріпаку. Очікується скорочення посівних площ зернових на 2535%, повідомляв заступник міністра аграрної політики й продовольства Тарас Висоцький.

За його словами, аграрії обирають олійні культури, бо незрозуміло, як надалі діятиме “зернова угода”. Сіють ріпак, соняшник і сою.

12 вересня Франція та Румунія планують підписати угоду, яка дозволить збільшити експорт українського зерна. Більше збіжжя хочуть вивозити до країн, що розвиваються, зокрема до Середземномор’я.

Росія може відмовитися від зернової угоди, термін якої спливає в листопаді цього року, заявив посол Російської Федерації в Організації Об’єднаних Націй Василь Небензя. В Офісі президента заявили, що Україна не бачить підстав для перегляду зернової угоди

22 липня Україна підписала договір із Туреччиною та ООН щодо розблокування українських портів для вивезення зерна. Другий договір Туреччина та ООН підписали з Росією. У ньому говорилося, що Організація сприятиме експорту продовольства РФ. Угода діятиме 120 днів, вона може бути продовжена.