Як підтвердити стаж без трудової книжки: роз’яснення експертів

Підтвердити стаж для призначення пенсійних виплат можна і за відсутності трудової книжки.

Вона є основним документом, який підтверджує стаж роботи до 1 січня 2004 року до набрання чинності законом України “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування”. А після стаж для виходу на пенсію називається страховим. Його підтвердження здійснюється за даними персоніфікованого обліку, що зберігаються у Пенсійному фонді. Про це пише “Юридичний портал України”.

Якщо відсутня трудова книжка, а також коли в ній відсутні необхідні записи або містяться неправильні (неточні) дані про періоди роботи, можна встановити стаж на підставі інших документів, виданих за місцем роботи, служби, навчання, а також архівними установами.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Що робити, якщо бракує стажу для пенсії

Документи, які можуть бути доказом трудового стажу: довідки підприємства; виписки із наказів; особові рахунки та відомості на видачу зарплати; посвідчення та характеристики з місця роботи; трудові договори та угоди з відмітками про їх виконання; інші документи, що містять інформацію про періоди роботи.

Якщо немає вищевказаних документів, то приймаються членські квитки профспілок як доказ робочого стажу. Підтверджуються ті періоди роботи, за які є позначки про сплату членських внесків.

Підтвердити стаж можна і на підставі показань двох і більше свідків, які знали б заявника під час спільної роботи на одному підприємстві, установі або організації.

Свідчення використовують при неможливості отримання документального підтвердження пенсійного стажу у зв’язку з:

1. воєнними діями, аваріями, катастрофами;

2. стихійними лихами та іншими надзвичайними ситуаціями;

3. ліквідацією підприємства, установи, організації;

4. відсутністю архівних даних з інших причин.

В Україні в 2023 році збільшиться вимога до стажу для отримання пенсій на 12 місяців. Переважна частина 60-річних змушена буде працювати до 63 та 65 років.

Наступного року для отримання пенсій вчасно треба мати щонайменше 30 років стажу. Такими є розрахунки Міністерства соціальної політики.

А 2028 року вийти на пенсію в 60 років зможуть лише 55% українців, ще 5% працюватиме до 65 років, а 40% до 63. Загальний пенсійний вік залишився на рівні 60 років. Однак через прив’язку до стажу ця норма торкнеться не всіх.