Контрнаступ ЗСУ зірвав плани Путіна на Харківщині – ISW

Російська Федерація збиралася анексувати Харківську область на початку вересня, але планам Кремля завадив контрнаступ Збройних сил України.

Таких висновків дійшли американські аналітики з Інституту вивчення війни ISW. Напередодні стало відомо, що окупанти під’єднали село Козача Лопань, що за 10 км від українсько-російського кордону до енергосистеми РФ.

“Під’єднання окупованих районів є очевидним кроком на шляху до повної економічної та адміністративної інтеграції у склад Росії. Контрнаступ ЗСУ під Харковом та на півдні, імовірно, змусив російського диктатора Володимира Путіна відкласти плани анексії на невизначений термін”, йдеться у звіті аналітиків за 13 вересня.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Аналітики ISW оцінили можливість подальшого просування ЗСУ за річку Оскіл

На тимчасово захопленій території Харківської області російські окупанти планували організувати псевдореферендум у жовтні.

На Донбасі російська окупаційна “влада” оголосила 4 листопада можливою датою проведення “референдумів” про анексію на окупованих територіях України.

Збройні сили України продовжують просуватися в Харківській області, а росіяни втрачають свої позиції і не в змозі їх зміцнити. Відчутних успіхів Україна досягає і на Херсонському напрямку, йдеться у попередньому звіті американського Інституту вивчення війни ISW.

Водночас деякі українські сили також передислоковуються з Харківської області на південний захід Донеччини. Російське ж командування не надає пріоритету зміцненню вразливих позицій на схід від річки Оскіл.