Британська розвідка з’ясувала, як Росія використовує безпілотники Ірану

Російська Федерація, ймовірно, все частіше закуповує зброю в держав, на які поширюються жорсткі санкції, таких як Іран та Північна Корея.

Усе тому, що власні запаси РФ виснажуються. Про це повідомило міноборони Великої Британії у Тwitter 14 вересня з посиланням на свої розвіддані.

“Росія, найімовірніше, вперше розмістила іранські безпілотні літальні апарати в Україні. 13 вересня 2022 року українські офіційні особи повідомили, що їхні сили збили БПЛА Shahed -136 під Куп’янськом, в районі успішного наступу України, що триває”, – йдеться в повідомленні.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Експерти армії США оцінили можливість іранських безпілотників протистояти ЗСУ

На думку союзників, втрата Shahed -136 поблизу лінії фронту може свідчити, що Росія намагається використати цю систему для завдання тактичних ударів, а не по стратегічних цілях в глибині української території.

Подібні до Shahed -136 системи іранського виробництва, ймовірно, використовувалися при нападах на Близькому Сході, зокрема проти нафтового танкера у липні 2021 року, додали в розвідці.

Shahed-136 – ударний БПЛА-камікадзе односторонньої дії із заявленою дальністю польоту 2,5 тис. км. Знищений під Куп’янськом на Харківщині Shahed-136 став першим іранським безпілотником, який уразили українські захисники.

Міністр закордонних справ Ірану Хосейн-Амір Абдоллахіан запевняв, що вони не постачатимуть безпілотники РФ. Абдоллахіан казав, що його країна уникає будь-яких дій, що ризикують призвести до подальшої ескалації в Україні, зокрема, постачання озброєння.