У чоловіка з’явилися кровоточиві рани на руках і ребрах

На тілі монаха Франциска Ассизького 14 вересня 1224-го з’явилися кровоточиві рани – стигмати.

Чернець-аскет Франциск Ассизький молився на горі Алверно в центрі Італії. У молитві просив “відчути душею та тілом те горе, якого Ісус зазнав під час його лютих мук”. Зранку його ребра, долоні та ступні були наче пробиті і кровоточили.

Стигмати – від грецького “клеймо”. На його тілі були схожі на п’ять ран Ісуса Христа. Він приховував стигмати від оточення і намагався впливати на нього більше прикладом власного благочестя і складанням молитов.

Святий наполягав на первісному добрі і вважав тварин однією сім’єю з людьми. Усі творіння, на його думку, гарні, в них він бачив Бога. Франциск Ассизький помер у злиднях. Кажуть, що в момент його смерті зграя жайворонків злетіла, щоб супроводжувати святого на небо.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Священик публічно спалив папський указ

До Франциска Ассизького поява стигматів не була відома. Відтоді церква визнала 406 відносно достовірних випадків цього явища.

Богослови виділяють кілька критеріїв, яким мають відповідати справжні стигмати. Передусім вони з’являються раптово та спонтанно й саме в тих місцях, у які був поранений під час розп’яття Ісус Христос. Не набрякають, не гниють, часто виділяють солодкавий дух, що нагадує запах квітів. Кров зі стигматів витікає пульсуючи, вони не гояться тижнями, а то й роками. Рани залишаються незмінними навіть після медичного втручання.

У деяких стигматиків вони кровоточать постійно, в інших – періодично. Науковці явище стигматизму тлумачать впливом психологічних факторів: схильністю таких людей до істерії, постійним зануренням у медитацію та відходом від реальності.

Реформатора Яна Гуса 6 липня 1415-го спалили живцем разом із своїми працями на багатті в місті Констанц, тепер Німеччина. Теологічний факультет Празького університету засудив Гуса, як єретика. Йому закинули помилки в науці про таїнства, святих, відпущення гріхів, а також підрив авторитету церкви та непокірність папі та єпископам.

Гуса схопили і кинули до в’язниці. Міська рада Констанци винесла ухвалу стратити Гуса через спалення. Звістка про спалення Гуса спричинила заворушення на чеських землях. Повстання очолив шляхтич Ян Жижка. Розлючений народ виганяв католицьких священиків із їхніх приходів.