Починаючи з 16 вересня, росіяни не зможуть скористатися захистом Європейської конвенції з прав людини

Європейський суд з прав людини у Страсбурзі оголосив, що РФ перестане бути стороною конвенції з 16 вересня 2022 року.

Це стало наслідком виключення Росії з Ради Європи 16 березня 2022 року через її військову агресію проти України. Через це Європейська конвенція з прав людини втратить дію щодо понад 140 мільйонів громадян РФ, передає “Укрінформ”.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Шольц півтори години говорив з Путіним

“Агресія РФ проти України продовжує завдавати болю і страждань мільйонам українців та усій Європі. Ми ще раз закликаємо російське керівництво негайно припинити війну в Україні та репресії, які тривають проти власного народу”, заявила генеральний секретар Ради Європи Марія Пейчинович-Бурич.

Вона наголосила, що через продовження агресії Росія ще більше віддаляється від демократичного світу та позбавляє понад 140 мільйонів російських громадян захисту, який пропонує Конвенція.

Генсек заявила, що Рада Європи продовжуватиме підтримувати правозахисників, демократичні сили, вільні ЗМІ та незалежне громадянське суспільство у РФ та співпрацювати з ними.

“Ми сподіваємося, що колись громадяни Росії знову зможуть скористатися захистом Європейської конвенції з прав людини”, – зазначила Пейчинович-Бурич.

Вона підкреслила, що згідно з Конвенцією, російська федерація має юридичне зобов’язання виконувати всі вироки та рішення Європейського суду з прав людини щодо її дій або бездіяльності, що буди ухвалені до 16 вересня 2022 року.

“Рада Європи продовжуватиме робити все від неї залежне, щоб справедливість відбулася, а причетні особи були притягнуті до відповідальності за свої дії”, – наголосила вона.

Комітет міністрів Ради Європи 16 березня вирішив виключити Росію зі свого складу. Рада Європи вважає, що агресія РФ проти України є серйозним порушенням Москви своїх зобов’язань за статтею 3 Статуту Ради Європи.

РФ стала першою країною в історії РЄ, яку виключили з організації. Після оголошення рішення прапор Росії спустили.