Британська розвідка спростувала чергову брехню Путіна

Британська розвідка спростувала чергову брехню російського президента Володимира Путіна.

Йдеться про його заяву щодо експорту українського зерна, повідомляє міноборони Великої Британії.

Так, 7 вересня Володимир Путін заявив, що лише 60 тис. тонн зерна, експортованого з України з серпня, було відправлено до країн, що розвиваються. А більша частина збіжжя була нібито поставлена до країн ЄС.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Не зерном єдиним: чому Україні потрібне розблокування портів для експорту металу

“Твердження Путіна не відповідають дійсності. Згідно з даними ООН, близько 30% зерна було поставлено в країни з низьким і середнім рівнем доходу в Африці, на Близькому Сході та в Азії”, йдеться у повідомленні.

За даними британської розвідки, Росія проводить навмисну стратегію дезінформації, намагаючись відвести від себе провину за проблеми з продовольчою безпекою. РФ також хоче дискредитувати Україну та мінімізувати спротив російському вторгненню.

Щодо ситуації на фронті, то в британському міноборони констатували, що протягом минулої доби українські війська досягли значних успіхів у Харківській області.

“Росія, ймовірно, вивела підрозділи з цього району, але тривають бої навколо стратегічно важливих міст Куп’янськ та Ізюм”, йдеться у повідомленні.

Росія може відмовитися від зернової угоди, термін якої спливає в листопаді цього року. Про це заявив посол Російської Федерації в Організації Об’єднаних Націй Василь Небензя.

22 липня Україна підписала договір із Туреччиною та ООН щодо розблокування українських портів для вивезення зерна. Другий договір Туреччина та ООН підписали з Росією. У ньому говорилося, що Організація сприятиме експорту продовольства РФ. Угода діятиме 120 днів, вона може бути продовжена.