Запорізька АЕС повністю зупинена

Запорізька АЕС

Повномасштабна війна росії проти України

Останні три доби 6–й енергоблок працював в  режимі острова, заживлюючи лише власні потреби ЗАЕС

11 вересня 2022 року о 03:41 енергоблок №6 Запорізької атомної електростанції відключили від енергомережі. Йде підготовка до його розхолодження та переведення у холодний стан.

Про це повідомила прес–служба “Енергоатому” у Telegram.

“Останні три доби 6–й енергоблок працював в  режимі острова, заживлюючи лише власні потреби ЗАЕС на критично низькому рівні потужності (від 114 до 140 МВт), оскільки через  російські обстріли були пошкоджені всі лінії зв’язку Запорізької АЕС з енергосистемою України”, – йдеться у повідомленні.

Зазначається, що ввечері 10 вересня після поновлення працездатності однієї із цих ліній зв’язку електроживлення власних потреб ЗАЕС стало можливим від енергосистеми України. Тож було ухвалено рішення щодо відключення енергоблока №6 і переведення його в найбільш безпечний стан – холодний.

В “Енергоатомі” додали, що у разі повторного пошкодження ліній зв’язку з енергосистемою живлення власних потреб ЗАЕС відбуватиметься від дизель–генераторів. Тож на ЗАЕС потрібні додаткові партії дизельного пального.

“Для недопущення аварійної ситуації на станції необхідно припинити рашистські обстріли ліній зв’язку ЗАЕС з енергосистемою та створити навколо неї демілітаризовану зону. Після цього лінії зв’язку можна буде відремонтувати, забезпечити включення і подальшу безпечну роботу ЗАЕС”, – наголосили в “Енергоатомі”.

Нагадаємо, на запрошення уряду України Міжнародне агентство з атомної енергії ООН сформувало місію для візиту на тимчасово окуповану Запорізьку атомну електростанцію. До її складу увійшли 14 міжнародних експертів під керівництвом генерального директора МАГАТЕ Рафаеля Гроссі.

Попри активні російські обстріли міста Енергодар та коридорів руху інспекції, вона таки прибула на ЗАЕС 1 вересня. На ядерному об’єкті місія пробула менш як три години, після чого основна частина фахівців поїхала – на місці до 3 вересня залишилися п’ять представників МАГАТЕ. Але в агентстві розраховують, що зможуть забезпечити постійну присутність на ЗАЕС.

За свідченням співробітника станції, інспектори пересувалися і спілкувалися з персоналом ЗАЕС лише в присутності російських військових та працівників “росатому”. Він назвав ситуацію “цирком”. А радник міністра внутрішніх справ описав місію як “екскурсію незацікавленого туриста по нецікавому музею”.

Робіть свій внесок у перемогу – підтримуйте ЗСУ.

Головні новини дня без спаму та реклами! Друзі, підписуйтеся на “5 канал” у Telegram. Хвилина – і ви в курсі подій.