У МАГАТЕ заявили про необхідність створення “зони ядерної безпеки” на ЗАЕС

ЗАЕС

Повномасштабна війна росії проти України

Це єдиний спосіб, який може гарантувати, що ми не зіткнемося з ядерною аварією

Керівник МАГАТЕ Рафаель Гроссі заявив про необхідність створення “зони ядерної безпеки” на ЗАЕС. Про це він написав у своєму Twitter.

За його словами, енергетична інфраструктура, що живить місто Енергодар, де проживають оператори АЕС та їхні сім’ї, була зруйнована внаслідок обстрілу розподільчого пункту міської теплоелектростанції, що призвело до повного відключення електроенергії в Енергодарі: немає води, немає світла, немає каналізації.

“Враховуючи посилення та продовження обстрілів, існує невелика ймовірність відновлення надійного зовнішнього електропостачання ЗАЕС, особливо тому, що обстріли постійно та неодноразово пошкоджували енергетичну інфраструктуру”, – сказано у повідомленні.

Зазначається, що в результаті МАГАТЕ розуміє, що оператор, який більше не впевнений у відновленні електропостачання за межами об’єкта, розглядає можливість зупинити єдиний діючий реактор, який залишився.

“Тоді вся електростанція повністю залежатиме від аварійних дизель-генераторів для забезпечення життєво важливих функцій ядерної безпеки. І, як наслідок, оператор не зможе повторно запустити реактори, якщо не буде надійно відновлено зовнішнє електропостачання… Електростанція не має зовнішнього живлення. І ми бачили, що як тільки інфраструктуру відремонтовують, вона знову пошкоджується. Це абсолютно неприпустимо. Тому я настійно закликаю до негайного припинення всіх обстрілів у всьому районі. Тільки це забезпечить безпеку обслуговуючого персоналу й дасть змогу довгостроково відновити енергопостачання Енергодару та електростанції. Цей драматичний розвиток подій демонструє абсолютну необхідність створення зони ядерної безпеки та вже зараз. Це єдиний спосіб, який може гарантувати, що ми не зіткнемося з ядерною аварією”, – наголосив Гроссі.

Нагадаємо, на запрошення уряду України Міжнародне агентство з атомної енергії ООН сформувало місію для візиту на тимчасово окуповану Запорізьку атомну електростанцію. До її складу увійшли 14 міжнародних експертів під керівництвом генерального директора МАГАТЕ Рафаеля Гроссі.

Попри активні російські обстріли міста Енергодар та коридорів руху інспекції, вона таки прибула на ЗАЕС 1 вересня. На ядерному об’єкті місія пробула менш як три години, після чого основна частина фахівців поїхала – на місці до 3 вересня залишилися п’ять представників МАГАТЕ. Але в агентстві розраховують, що зможуть забезпечити постійну присутність на ЗАЕС.

За свідченням співробітника станції, інспектори пересувалися і спілкувалися з персоналом ЗАЕС лише в присутності російських військових та працівників “росатому”. Він назвав ситуацію “цирком”. А радник міністра внутрішніх справ описав місію як “екскурсію незацікавленого туриста по нецікавому музею”.

Робіть свій внесок у перемогу – підтримуйте ЗСУ.

Головні новини дня без спаму та реклами! Друзі, підписуйтеся на “5 канал” у Telegram. Хвилина – і ви в курсі подій.