На допомогу Патрону: як одеські рятувальники почали тренувати пса Мажора (Відео)

Пес Мажор

Приблизно за пів року Мажор має опанувати усі базові команди, потім почнеться спеціалізація

На допомогу Патронові. Одеські рятувальники почали тренувати свого пса Мажора. Собака мешкає у пожежній частині вже кілька місяців, тож оперативники вирішили взятися за його виховання. Кажуть, кінологів у місті бракує, а через війну все частіше доводиться шукати людей під завалами

Кінолог показує заохочення для маленького Мажора. Хоче перевірити здібності песика. Чотирилапий малеча – суміш французького бульдога та дворової собаки – вже кілька місяців як мешкає у рятувальників.

Пса Мажора подарували оперативникам як подяку за порятунок. Цуценя вибігло до рятувальників під час гасіння пожежі у приватному будинку і почало гратися, хапаючи за штани. Коли чотирилапий зміцнів – господарі принесли його до пожежної частини.

За характером – непосидючий та допитливий, утім завдання інструктора з концентрації уваги – виконує майже одразу. Далі – тренується рятувальниця, яка опікується собакою.

Після кожної вправи для песика обов’язкові прогулянка та активності, як у справжніх школярів. Далі – вивчення базових команд.

В якийсь момент, після невеличкої перерви, Мажор сам підходить до господарки з тренером та заради отримання смаколика виконує команду “сидіти”.

Кінологи від здібностей Мажора – у захваті.

“Миттєво зрозумів, що від нього потрібно, хоча це вимагає роботи мозку, він втомлюється швидко, але реакція у нього дуже швидка, перспективний хлопчик, тут ліпити з нього можна будь-що”, – переконує інструкторка-кінологиня Галина Черлат.

Наступна вправа на перевірку професійних здібностей. Попри відсутність навичок Мажор зрозумів – треба шукати палицю.

“Я не скажу з упевненістю, що він працюватиме також, як Патрон, але зробити, щоб він шукав, ніс свою службу, можна. Тобто собака повинна шукати заданий запах і звідси відштовхуватися, якщо покаже в цьому класно, можна робити пошук людей або речовин, дивитися по ходу”, – пояснює директор центру спортивної кінології Віталій Черлат.

Приблизно за пів року Мажор має опанувати усі базові команди, потім почнеться спеціалізація. Рятувальники хочуть натренувати чотирилапого на пошук людей, адже кінологів у місті бракує. І дуже тішаться, що пес виявився не лише компанійським там веселим, а й здатним до професійного навчання.

“Я ним дуже пишаюся, тому що ми розуміли, що тварина дуже залюблена і повністю його всі балують, коли зрозуміла, що він спроможний, він розуміє, що з ним роблять, я вже більше тоді переживала за себе, може я чогось не зрозумію, але в нас є контакт, будемо й надалі разом вчитися. Якщо ми навчимо Мажора, це буде колосальна допомога рятувальникам”, – запевняє речниця ДСНС України в Одеській області Марина Мартиненко.

Після завершення заняття, інструктор дав рятувальникам домашнє завдання – закріпити із собакою вивчене. Відпрацьовуватиме їх Мажор у пожежній частині, де в нього навіть є власна стилізована рятувальна будка.

Ольга Дунська, Сергій Іщенко, Одеса. “5 канал”.

Як повідомляв 5.UA, вранці 24 лютого росія розпочала повномасштабну війну проти України. По кількох військових об’єктах у Києві, Харкові та Дніпрі були завдані ракетні удари, а війська рф перейшли кордон під Харковом.

ЗСУ, всі спеціальні та силові служби держави були підняті за тривогою. Ворог почав інтенсивні обстріли підрозділів ЗСУ на сході – українська армія дає відсіч російським військам. В екстреному режимі працює Рада національної безпеки й оборони. Запроваджено воєнний стан. Україна офіційно направила позов проти російської федерації до Міжнародного суду ООН у Гаазі.

Зауважимо, що “друга армія світу” виявилася таким самим фейком, як і всі новини з російського телевізора. Всього за місяць окупаційні війська втратили в Україні більше особового складу і техніки, ніж за 10 років війни в Афганістані. Втрати ворога перевищують також втрати росіян в обох чеченських війнах. Крім того, втрати росії в особовому складі, танках і літаках перевищують розміри деяких інших армій світу. Відомо, що ЗСУ знищили щонайменше 12 російських генералів на передовій.

Крім того, Генштаб ЗСУ оприлюднив втрати російських окупантів за 196 днів повномасштабної війни – понад 50 тисяч знищених окупантів.

Робіть свій внесок у перемогу – підтримуйте ЗСУ.

Головні новини дня без спаму та реклами! Друзі, підписуйтеся на “5 канал” у Telegram. Хвилина – і ви в курсі подій.