Найпотужніший у світі телескоп зробив неймовірні світлини поверхні Сонця

Найпотужніший у світі телескоп “Іноуе” зробив світлини поверхні Сонця, на яких можна детально роздивитися окремі шари гарячої плазми.

Вони утворюють дивний візерунок, схожий на стільники, комірки яких досягають 1,6 тис. км завширшки, повідомляє Science Alert.

“Телескоп “Іноуе” робить знімки у неймовірній роздільній здатності. Його побудували для того, щоб відстежити природу плям і спалахів на Сонці, а також допомогти вченим більше дізнатися про виникнення сонячних магнітних полів. Дослідників також цікавить вплив сонячних вітрів на діяльність орбітальних супутників і наземних об’єктів”, йдеться у повідомленні.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Вчені знайшли особливу галактику дивної форми: вражаюче фото

Телескоп побудований на вулкані Мауї, який має культурне та духовне значення для корінних гавайців.

Побачити хромосферу Сонця у звичайних умовах не можна, адже вона прихована під короною і її видно лише під час сонячного затемнення. За допомогою нових технологій це вдалося змінити.

Свої перші знімки “Іноуе” зробив минулого року. Це приголомшило дослідників.

“Вчені відкрили нову еру сонячної фізики”, заявив президент Асоціації університетів з досліджень у галузі астрономії Метт Маунтін.

Астрономи, що працюють із телескопом “Хаббл”, опублікували знімки туманності Тарантул у Великій Магеллановій хмарі, карликовій галактиці-супутнику Чумацького Шляху, розташованій приблизно за 163 тис. світлових років від Землі.