“Лелека”, що рятувала військових: як пологовий став на воєнні рейки і працював під обстрілами (Відео)

Медики

Повномасштабна війна росії проти України

Будівля внаслідок обстрілів була пошкоджена, тож 9 березня “Лелека” вимушена була евакуюватися остаточно.

Місце, де народжувалися діти – стало рятівним для поранених оборонців Київщини. У перші тижні повномасштабного вторгнення московитів пологовий будинок Лелека, що у Пущі Водиці на околицях Києва – крім допомоги жінкам і дітям став майже воєнно-польовим шпиталем. Протягом цього періоду допомогу надали пів тисячі оборонцям, місцевим жителям, які приходили до пологового по меддопомогу. Працювали і в час, коли прильоти російських ракет і снарядів ставали дедалі прицільнішими, бо ж позиції пологового здавали місцеві колаборанти. По тому весь колектив та пацієнти змушені були евакуюватися. Нині після кількох місяців вимушеної перерви, на другому диханні відкриваються. Та ще й у більшому масштабі – “Лелека” нині не лише пологовий.

“Прокинувся раніше пів четвертого, почув вибухи, заліз в інтернет і все було написано, мені здається було пів на п’яту ранку”, – розповідає гендиректор медичного центру “Лелека” Валерій Зукін.

“Ми зустріли її о 4 вранці, я живу тут поруч приїхала на роботу і залишалася тут”, – пригадує медична директорка Наталія Шемякіна.

“Ми ніби очікувала, але по справжньому війни ніхто не чекає і сподіваються, що лихо омине”, – каже завідувачка акушерського відділення Лариса Захурдаєва.

Місце, де до великої війни зустрічали нові життя. Та під час повномасштабного вторгнення в цьому медзакладі, який ще й був найближчий до бойових дій на Київщині, рятували життя військових.

Там, де лелеки приносили дітей – туди військові почали привозити поранених побратимів. Пологовий будинок Лелека, що на околиці Києва, став рятівним для бійців. Вагітних та породіль, які зустріли тут початок війни – продовжили доглядати, на додачу – значна частина персоналу почала ще й лікувати поранених цивільних та військовослужбовців.

“Стали поступати перші поранені це було десь 26-27 лютого. Нас ніхто не попереджав, просто привозили в найближчий заклад, як з’ясувалося єдиний заклад працюючий залишилися ми. У Пущі багато закладів було, але вони дружно зачинилися і ми стали єдиним”, – пояснює Валерій Зукін.

“Ми акушери гінекологи, в нас не було хірургічного відділення і ми всі навіть не домовлялися, настільки злагоджена бригада і ми переналаштувались на воєнно-польових хірургів”, – зауважує Наталія Шемякіна.

“Вони були щасливі, бо було тепло ми давали гарячу їжу, це ж лютий-березень було надзвичайно холодно, було багато переохолодження на фоні крововтрат і поранень і це суттєво погіршувало прогнози. Волонтери забезпечували досить серйозним харчуванням: і бутерброди, і смаколики, і приємне сказати”, – розповідає Лариса Захурдаєва

Керівництво пологового вирішує – необхідно показувати світу всю правду про війну – звірства російської армії та героїчну боротьбу українців за свою свободу. “БіБіСі”, “СкайНьюс”, “Асошиейтед Прес”, друковані іноземні видання та десятки ЗМІ – їх матеріали виходили майже з коліс.

“Навіть якщо ми не сказали у сюжеті в “СкайНьюс”, який став найбільш відомим і не було написано, але впізнати було легко, де відбувається. По принципу викликаємо вогонь на себе і пішли обстріли, і знаю, що обстріли були скеровані місцевими навідниками, і наприкінці березня їх спіймали, знайшли їх”, – наголошує гендиректор закладу.

Від початку повномасштабного вторгнення і до 4 березня у Лелеці народжувалися дітки. Таких у цей період з’явилося на світ двадцять шестеро. Загалом медики надали невідкладну допомогу понад пів тисячі військових і цивільних. Та після чергового прильоту керівник центру Валерій Зукін вирішує – породіль із малюками евакуювати, пологи приймати небезпечно. Весь персонал, їхніх близьких та десятки людей, які знайшли прихисток у закладі – почали щодня рахувати. Бо ж у випадку оточення рашистами прилеглих територій – потрібно було передбачити шляхи відходу для всіх.

“Так, як були організовані співробітники тут, саме в ці хвилини, в цей несподіваний мало прогнозований невідтренований алгоритм подій, нас ніхто не вчив, що відразу привезуть 23 важкопоранених бійців, і підійшли бабуся і дідусь з місцевих поранені, і одночасно ситуація і ти єдиний медик, який надає допомогу, але ми справилися”, – радіє завідувачка акушерського відділення.

Будівля внаслідок обстрілів була пошкоджена, тож 9 березня “Лелека” вимушена була евакуюватися остаточно. Повернутися до повноцінної роботи змогли вже у вересні, та ще й у більшому масштабі. Відкрили ще й центр сучасної хірургії для дорослих.

“Не треба чекати закінчення війни, треба почати жити в умовах війни. Ми закладаємо цеглини, які потім дадуть результат, і є центр сучасний і буде розвиватися, допомагати людям під час і після війни”, – зауважує завідувач хірургічного відділення Олександр Федосенко.

“Я бажаю, щоб лікарі всього світу лікували хворих, а не поранених. Ця війна повинна закінчитися, а іншого виходу як закінчити її перемогою – немає”, – наголошує Валерій Зукін.

Точка неповернення пройдена, так що за перемогу!

Олена Рибінська, Ігор Костюк, “5 канал”

Як повідомляв 5.UA, вранці 24 лютого росія розпочала повномасштабну війну проти України. По кількох військових об’єктах у Києві, Харкові та Дніпрі були завдані ракетні удари, а війська рф перейшли кордон під Харковом.

ЗСУ, всі спеціальні та силові служби держави були підняті за тривогою. Ворог почав інтенсивні обстріли підрозділів ЗСУ на сході – українська армія дає відсіч російським військам. В екстреному режимі працює Рада національної безпеки й оборони. Запроваджено воєнний стан. Україна офіційно направила позов проти російської федерації до Міжнародного суду ООН у Гаазі.

Зауважимо, що “друга армія світу” виявилася таким самим фейком, як і всі новини з російського телевізора. Всього за місяць окупаційні війська втратили в Україні більше особового складу і техніки, ніж за 10 років війни в Афганістані. Втрати ворога перевищують також втрати росіян в обох чеченських війнах. Крім того, втрати росії в особовому складі, танках і літаках перевищують розміри деяких інших армій світу. Відомо, що ЗСУ знищили щонайменше 12 російських генералів на передовій.

Крім того, Генштаб ЗСУ оприлюднив втрати російських окупантів за 196 днів повномасштабної війни – понад 50 тисяч знищених окупантів.

Робіть свій внесок у перемогу – підтримуйте ЗСУ.

Головні новини дня без спаму та реклами! Друзі, підписуйтеся на “5 канал” у Telegram. Хвилина – і ви в курсі подій.