Військовий облік для жінок: що треба знати, аби не стати жертвою спекуляцій (Відео)

Жінки в ЗСУ, військовослужбовиці

Заборона на виїзд стосується тих, хто вже перебуває на військовому обліку

Жінки нарівні з чоловіками — на військовий облік. Ще торік Міноборони видало наказ, що жінкам іти до військкомату, а тепер центру комплектування, обов’язково.

“Я маю три вищі освіти і кожна із них входить до списку, за яким я маю стати на військовий облік”, – каже жителька Києва Софія Коробцова.

Це — соціологія, соціальна робота і журналістика. А ще у переліку медицина, психологія, хімія, підприємництво, економіка та харчові технології. Загалом 14 спеціальностей та чимало споріднених із ними. І що ближче до жовтня, то більше у жінок запитань: треба ставати на військовий облік чи ні?

Норма, згідно з якою жінки вказаних професій повинні були ставати на облік, мала запрацювати з першого жовтня цього року. Однак Міноборони відтермінувало її до наступного. За цей час у документі мають змінити лише одне: військовий облік не обов’язковий, а за бажанням.

“Лише після такого формулювання в законі жінка буде на власний розсуд приймати чи ставати їй на військовий облік, чи просто відмовитись. ніякої відповідальності за однозначно не буде, тому що законодавством буде передбачений добровільний військовий облік”, – наголошує юристка ГО “Юридична сотня” Ірина Підреза.

І аби це стало реальністю, за законодавчі зміни уже взялися парламентарі.

“Комітет рекомендував Верховній Раді прийняти законопроєкт, який би передбачав добровільне бажання постановку на облік”, – зауважив член комітету з питань нацбезпеки, оборони та розвідки Сергій Рахманін.

Але серед професій можуть бути і винятки. Над тим, чи варто залишати обов’язковий військовий облік для медиків, іще роздумують.

“Верховна Рада найближчим часом розгляне законопроект, який комітет рекомендував розглянути у першому читанні, за яким обов’язок ставати на військовий облік буде поширюватися виключно на жінок, які мають військово-медичну професію. Тобто, на професію, споріднену з військовим медиком”, – сказав член комітету з питань нацбезпеки, оборони та розвідки Федір Веніславський.

Бо медики — одна із найзатребуваніших професій у війську. А ще потрібні спеціальності: харчові технології та радіоелектроніка. Та й щодо них немає нині гострої потреби, бо штат у ЗСУ заповнений, кажуть у Міноборони. Поки закликають не спекулювати і не панікувати на резонансній темі. Виїжджати за кордон жінки можуть.

“Ніяких обмежень для жінок не існує. Після прийняття відповідних змін до законодавства щодо виключно добровільного взяття на військовий облік жінок, необхідності знов і знов відтерміновувати строки наказами Міноборони більше не буде”, – заступниця міністра оборони України Ганна Маляр.

Заборона на виїзд стосується тих, хто вже перебуває на військовому обліку. Це незмінне правило, що діє стосовно всіх військовозобов’язаних. Українки ж кажуть: отримати свій військовий квиток готові, якщо вони підходять.

“Я про це міркую, я не боюсь і я піду на облік, якщо він буде”, – каже киянка Ксенія.

Але вважають більш слушним, якщо облік буде не обов’язковим, а радше за покликом серця і готовності. Бо ті жінки, які хотіли, вже пішли до війська без жодних вимог. Нині у лавах Збройних Сил майже 50 тисяч українських жінок абсолютно різних професій.

“Кожна людина маленькими кроками: будь то дома, будь то на бойових діях може зробити щось, аби перемогти. Це донати, коли є можливість, це кожного дня підтримка близьких, друзів, які зараз захищають мій сон”, – вважає Софія Коробцова.

Та залишається відкритим питання: чи братимуть на облік тих, хто має потрібний війську фах, але жодного дня за ним не працював.

“Це питання дискусійне. Уже рішення чи ставити таку жінку на військовий облік буде ухвалювати безпосередньо керівник територіального центру”, – зазначає юристка.

Остаточний список професій, за якими можна реєструватися у центрі комплектування, ще формуватимуть. Він, кажуть у Генштабі насамперед аби зрозуміти — якими є резерви війська. А ставати чи не ставати на військовий облік, нині вибір лише за самою жінкою.

“Якщо ти відчуваєш, що ти можеш, що ти готовий до цього, то неважливо – яка в тебе професія”, – переконує Анастасія.

Лідія Середюк, Орест Пона, “5 канал”