“Не дай Боже десь там бабахне”: як в Одесі ДСНС тренує добровольців – сюжет (Відео)

Тренування

Повномасштабна війна росії проти України

Учасники визнають, що завдання нелегкі, але нові навички у воєнні часи дуже корисні

Шукати під завалами людей, розбирати конструкції та гасити пожежі. В Одесі рятувальники-добровольці тренуються надавати допомогу в надзвичайних ситуаціях. Вишколи проводять щотижня. Охочих записатися у добровольче формування виявилося понад півтори тисячі. Як вчаться рятувати життя в умовах війни, дізнавалася журналістка “5 каналу”.

Керівник оголошує легенду навчань. Після чого добровольці-рятувальники розподіляються за групами. Серед них офісні працівники, митці та навіть садівники.

“Це дуже цікаві і класні навички у наш час, не дай Боже, там десь бахне, а я буду знати, вже буде розуміння, що я зможу зробити для себе, для своїх близьких, якщо не дай Боже кровотеча. Як я можу полегшити або зберегти останні хвилини життя, поки приїде швидка”, – каже садівниця, учасниця вишколу Софія Богомільська.

Вишкіл добровольців – спільний з інженерами, рятувальниками, парамедиками та кінологами. Спочатку місцевість досліджують фахівці, аби демонтувати небезпечні конструкції.

“Ми приїхали показати, як простим інвентарем, яке є на кожному підприємстві, застосувати в умовах аварійно-рятувальних робіт, надати допомогу постраждалім” – зауважив командир формування громадянського захисту Тіс-Руда Олександр Юшков.

Коли місцевість безпечна – беруться до роботи добровольці та кінологи. Кінолог Віталій відпрацьовує навички зі своєю бельгійською вівчаркою Явою. Каже, тварина здатна почути пораненого завглибшки кілька метрів, а загиблого – ще більше. Головне, розуміти чотирилапого.

“Ні я, ні собака, не знає, де людина, де він схований. Тобто все дуже реальна робота, немає підказок, тільки нюх і моя увага до собаки”, – розповідає кінолог Віталій Черлат.

Собака знайшов умовного постраждалого – кінолог кличе добровольців розбирати завали та рятувати людину. Його транспортують у спокійне місце. Далі – тренуються евакуювати людей за допомогою тросів.

“Евакуація постраждалих з висоти. Можливі обвали, постраждалий не може сам йти, а на жорстких ношах тільки так, ніяк не вийде або авіатранспорт”, – запевнив рятувальник Максим Баранецький.

Учасники визнають, що завдання нелегкі, але нові навички у воєнні часи дуже корисні.

“В житті не знаєш як: тут завали, температура, екіпіровка і сам факт, що треба врятувати людину, врятувати життя. Він був живий, надали йому допомогу і на носилках транспортували, і передали Червоному Хресту”, – зазначила учасниця вишколу Наталя Трахтенберг.

Вишколу передували заняття в навчальному центрі рятувальників та у медичному ВНЗ.

“Нас навчають працювати з пожежним спорядженням, кранами, колінами, всім іншим. Проходили тактичну медицину, проходили навчання в умовах, які зараз бачите, найцікавіше і найскладніше було симуляція допомоги завалів пораненням і всього іншого, наближені до реальності навчання”, – повідомив музикант, учасник вишколу Дмитро Однороженка.

Нині тренуються півсотні рятувальників. Загалом, лише в Одеські області добровольцями записалося майже 2 тисячі людей. Утім, готові навчати й інших, адже через війну вільних рук бракує.

“В місті не вистачає підрозділів ДСНС, і напевно ми дуже сильно відчуваємо той біль, який зараз переносять наші сусіди з Миколаєва, де щодня трапляються надзвичайні ситуації, і де потрібна поміч добровольців. Наша ціль навчити тому, що вміють професійні рятувальники”, – підсумував начальник добровольчого формування цивільного захисту Одеської міської ради Олександр Полохач.

Такі навчання добровольців проводять щотижня. Кінцевих термінів вишколу немає, адже навички порятунку потрібно вдосконалювати постійно. Керівництво не виключає, що згодом навчатимуть гасити пожежі вищих рівнів складності та працювати у кисневих балонах. На наступному вишколі рятувальники планують приділити увагу психологічній підтримці та розмінуванню територій.

Ольга Дунська, Сергій Іщенко, Одеса, “5 канал”

Читайте також: Борис Джонсон потренувався з бійцями ЗСУ на полігоні у Британії: як це було 

Робіть свій внесок у перемогу – підтримуйте ЗСУ.

Головні новини дня без спаму та реклами! Друзі, підписуйтеся на “5 канал” у Telegram. Хвилина – і ви в курсі подій.