Запорізьку АЕС знову відключили від мережі

У суботу, 3 вересня, Запорізька атомна електростанція знову втратила зв’язок з зовнішньою лінією електропередач.

Об’єкт продовжує подавати електроенергію до мережі по резервній лінії. Про це повідомляє “24 канал” з посиланням на заяву МАГАТЕ.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Ситуація на Запорізькій АЕС усі енергоблоки відключені від мережі

Про відключення стало відомо менш як через 48 годин після того, як очільник МАГАТЕ Рафаель Ґроссі повідомив про постійну присутність місії на об’єкті.

Український персонал ЗАЕС повідомив експертам МАГАТЕ, які залишаються на об’єкті, що четверта діюча 750-кіловольтна лінія електропередач вийшла з ладу.

Ще три мережі були втрачені раніше внаслідок постійних обстрілів зі сторони Росії.

Зараз електроенергія надходить по резервній лінії на Запорізьку ТЕС. Ця лінія також здатна забезпечити резервне живлення ЗАЕС у разі потреби.

Крім того, керівництво станції повідомило місії МАГАТЕ про те, що один з двох діючих блоків у другій половині дня було відключено через обмеження в мережі.

Той же п’ятий блок було відключено 1 вересня у день прибуття гендиректора МАГАТЕ Ґроссі. Наступного дня його знову під’єднали.

“Один реактор все ще працює і виробляє електроенергію як для охолодження, так і для інших важливих функцій безпеки на майданчику, а також для домашніх господарств, заводів та інших об’єктів”, – зазначили в МАГАТЕ.

Сам Ґроссі, коментуючи інцидент, зазначив, що його команда почала краще розуміти функціональність резервної лінії електропередач при підключенні об’єкта до мережі. Він додав, що постійне перебування МАГАТЕ на Запорізькій АЕС вже демонструє перші переваги.

“Це змінює правила гри”, – додав він.

Гроссі підкреслив, що МАГАТЕ підтримує тісні контакти з українськими колегами та продовжує отримувати від них оновлену інформацію про ситуацію на ЗАЕС.

25 серпня Запорізька АЕС, яка є найбільшою в Європі, уперше в історії повністю відключилася від енергомережі. Це сталося в результаті пожежі, що зайнялась через російські обстріли.

Росія привела весь світ на межу ядерної катастрофи, заявив на засіданні Радбезу ООН президент Володимир Зеленський.