Україна вирвала важку перемогу в Естонії на Євробаскеті-2022

Другим суперником збірної України з баскетболу на чоловічому чемпіонаті Європи 2022 року була команда Естонії. Поєдинок відбувся в суботу, 3 вересня.

У першому турі українці розгромили Велику Британію, а Естонія з великим рахунком 62:83 поступилася Італії.

Естонці здивували нашу команду на стартових хвилинах солідним ривком 10:0. Айнарс Багатскіс відреагував на провал і взяв таймаут. Пауза допомогла його підопічним, які спочатку скоротили рахунок, а потім і зрівняли цифри на табло 11:11. Могли “синьо-жовті” розраховувати й на більше, проте Іссуф Санон і Володимир Герун не закинули чотири штрафні кидки з чотирьох.

Українці багато фолили в першій чверті. Суперники набрали аж дев’ять очок з лінії штрафних. Також наші баскетболісти часто не могли завершити атаки кидками за відведені 24 с. Тому стартова 10-хвилинка завершилася з рахунком 21:15 на користь Естонії.

Суперники краще розпочали й другий відтинок зустрічі. Такого великого ривка вже не було, проте “синьо-жовті” довго не могли скоротити відставання. Інціативу до своїх рук вирішив узяти Святослав Михайлюк, який набрав п’ять балів за короткий час 25:27.

Розвинути успіх не дозволили візаві, які також відповіли п’ятьма очками. Багатскіс знову вчасно взяв паузу. І знову після неї українці скоротили різницю, а наприкінці чверті навіть мали нагоду вийти вперед. На жаль, триочковий від Санона цілі не досягнув. Перед тим Іссуф ще й сфолив проти суперника, коли той виконував свою спробу з периметра. Якби не ці штрафні кидки, то Україна могла піти на велику перерву, маючи перевагу.

Однак і рахунок 33:35 не був таким поганим, якщо пригадати перевагу, яку мала Естонія протягом першої половини. Найрезультативнішим у складі нашої команди був Михайлюк 11 очок.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Упевнений старт. Україна розгромила Велику Британію в першому матчі Євробаскету

Організували естонці ривок і на початку третьої чверті 12:4. Наші баскетболісти до того ж часто втрачали м’яч. Як наслідок 39:49. Знову 10 балів переваги суперників. Спостерігаючи за поведінкою Багатскіса, було зрозуміло, що все пішло й близько не так, як планував тренер.

Гравці збірної Естонії часто влучали з-за дуги. Завдяки цьому й зберігали перевагу. Поки не перервав своє мовчання Святослав Михайлюк і не набрав п’ять балів поспіль. А наприкінці третьої 10-хвилинки суперників покарали неспортивним фолом. І Володимир Герун за одну атаку приніс Україні чотири очки 54:57.

Прибалтійці краще провели завершальні секунди, тому на останню перерву команди пішли за рахунку 56:61.

Ілля Сидоров став лідером України на старті четвертої чверті. Дві його точні спроби запалили на табло цифри 61:61. Потрібно було розвинути успіх, натомість пропустили дві вдалі атаки конкурентів. І все ж кидок з периметра Івана Ткаченка та вдала спроба Михайлюка з проходом під кільце знову встановили нічию 66:66.

Українці кілька разів наздоганяли естонців, а далі кільце ніби було зачакловане. Вийти вперед ніяк не вдавалося. То неточний кидок, то втрата. Здавалося, що в цей вечір усе було проти “синьо-жовтих”.

Нарешті на початку останньої хвилини Україна зусиллями Іллі Сидорова вийшла вперед 74:73. Після чого ще й вдало відзахищалася. Мали наші баскетболісти чудовий шанс відірватися, проте не реалізували атаку. Естонія мала 10 с, аби вирвати перемогу. І все ж “синьо-жовті” вдало зіграли в обороні й здобули мінімальну перемогу! Дуже важку перемогу, лише одного разу повівши в рахунку. Зробивши це в найпотрібніший і найвідповідальніший момент.

Україна: Михайлюк 18, Герун 12, Сидоров 11, Ткаченко 10 + 5 підбирань, Санон 10, Лень 7, Близнюк 4 + 9 підбирань + 5 передач, Бобров 2 + 5 підбирань..

Збірна України здобула другу перемогу на Євробаскеті-2022 й очолила турнірну таблицю. Також наша команда майже гарантувала собі місце в 1/8 фіналу турніру.

Наступними суперниками “синьо-жовтих” будуть Італія, Греція та Хорватія.