Готували держпереворот: судитимуть діячів, які працювали з організацією Медведчука

На Прикарпатті перед судом постануть організатори силового перевороту, яких координували російські спецслужби.

Про це повідомляє СБУ в Telegram. Слідчі передали до суду обвинувальний акт на двох громадсько-політичних діячів, яких контррозвідка викрила на початку повномасштабного вторгнення РФ у лютому 2022 року.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Зброя, наркотики й готівка в СБУ повідомили деталі обшуків у топпосадовців на Запоріжжі

Встановлено, що зловмисники діяли, координуючись з росіянами та окремими членами ГО “Український вибір”. Серед іншого у 2019 році вони мали зв’язок із приймальнею тодішнього помічника російського президента Владислава Суркова.

За матеріалами слідства, для силового повалення влади фігуранти розробили план проведення “Національних зборів”, які мали зібратися у Києві та оголосити про відсторонення Президента, розпуск Верховної Ради і Уряду.

З метою силового повалення влади обвинувачені підбирали та залучали в різних областях України осіб з числа колишніх військовослужбовців та працівників правоохоронних органів.

Вони мали здійснити захоплення адмінбудівель, мостів, вузлів комунікацій, транспортних засобів, сховищ, проводити насильство щодо представників влади та інші дії, які мали призвести до блокування органів держвлади в окремих регіонах України.

Під час обшуків, які пройшли після затримання обвинувачених, вилучено кошториси, списки учасників майбутніх незаконних владних та силових структур, маніфести до громадськості і силовиків, переліки необхідної зброї, майна та техніки.

Кошторис цього заходу сягав $9,7 млн.

На момент вторгнення зловмисники так і не отримали повного обсягу обіцяного фінансування.

Вони обвинувачуються у змові про вчинення дій з метою насильницької зміни конституційного ладу та захоплення державної влади.

СБУ заявляє про ліквідацію масштабної корупційної схеми в Державній службі з надзвичайних ситуацій. Вона пов’язана з вимаганням хабарів від підприємців і погодження дозвільної документації.

Зловмисники організували схему отримання прибутків від підприємців за погодження дозвільних документів з питань пожежної безпеки для громадських будівель і споруд.

Для цього вони вступили у змову з фізичною особою-підприємцем.