“Москві все важче виставляти сили для військового наступу” – Ілан Берман

Думки у виданні Newsweek старшого віце-президента American Foreign Policy Council у Вашингтоні Ілана Бермана

Як справи у Росії у війні проти України? Зараз, коли військова кампанія Москви проти західного сусіда триває вже шість місяців, підрахунок одночасно і простий, і суворий. Практично за всіма показниками останні півроку були для Кремля не чим іншим, як руйнуванням.

У військовому сенсі початкові плани Росії щодо швидкої “демілітаризації” та “денацифікації” України, тобто захоплення Києва і встановлення там маріонеткового уряду давно відійшли на другий план. Перед запеклим українським опором, а також вражаючими помилками самих росіян на полі бою на ранніх етапах війни Москва була змушена переглянути початкові плани у бік окупації лише сходу України. Але навіть ця ціль вдається не дуже добре. Наразі РФ контролює близько 20% української території, значно втративши свої позиції після піку свого вторгнення.

Спираючись на постійну підтримку та безперервний потік військової техніки з Заходу, Україна перебуває на порозі великого контрнаступу. Це може призвести до подальшого скорочення успіхів Москви.

За оцінками розвідки США, росіяни втратили в Україні понад 60 тис. військових – більше, ніж втрати СРСР за десятиліття в Афганістані

У людському сенсі втрати росіян у їхній компанії в Україні також непомірно високі. За оцінками розвідки США, російські збройні сили втратили в Україні понад 60 тис. військових більше, ніж загальні втрати СРСР за десятиліття війни в Афганістані у 1980-х. Ці неякісні бойові дії, зокрема, допомогли зруйнувати ауру військової звитяги над своєю армією, яку Кремль ретельно культивував із часів Другої світової війни. Росія, яка на початку війни вважалася другою за силою армією в Європі, тепер опустилася у цьому рейтингу глибоко вниз.

І найближчим часом ситуація не покращає. У той час як українці єдині в рішучості боротися за збереження своєї незалежності, росіяни здаються набагато менш прихильними до улюбленої справи Путіна.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: “Війна з Росією триватиме десятиліттями. Маємо бути готовими” Олександр Хара

Таким чином, у міру того, як війна затягувалась, Москві все важче виставляти сили для військового наступу. В результаті вона змушена вдаватися до дедалі більш винахідливих засобів для поповнення своїх армійських рядів, які скорочуються. Наприклад, вербувати засуджених, зокрема, ґвалтівників і вбивць, для служби в армії шляхом обіцянки щедрих винагород і амністій, якщо виживуть. Проте, навіть ці методи не призвели до потрібного поповнення російської армії. У ключових підрозділах наразі бракує особового складу.

Водночас, в економічному сенсі, обрана Путіним війна та реакція на неї Заходу спустошили країну. Можливо, ви не знаєте про це з публічних заяв російських чиновників, які намагалися вказати на відновлення рубля та інші індикатори як на доказ, що країна, хоч і не процвітає, проте витримує тиск Заходу. Однак справжній стан речей значно похмуріший.

Згідно з новим дослідженням Школи менеджменту Єльського університету російська економіка “катастрофічно підірвана” кумулятивним впливом західних санкцій та втечею тисяч міжнародних фірм.

Росія втратила компанії, на частку яких припадає 40% її ВВП, що звело нанівець майже всі іноземні інвестиції за 30 років

“Росія втратила компанії, на частку яких припадає близько 40% її ВВП, що звело нанівець майже всі іноземні інвестиції за 30 років. Санкції безповоротно погіршили російський експорт, а імпорт у країну з-за кордону значно впав”, – йдеться у звіті.

Вплив відчувається у різних російських галузях, які стали закритими для світу. Наприклад, російська авіаційна промисловість почала поїдати себе – державна авіакомпанія “Аерофлот” вдається до розбирання літаків, що працюють на запчастини, щоб обслуговувати свої численні літаки західного виробництва в умовах браку запчастин з причин санкцій. В автомобільному секторі Росії справи ще гірші. Виробництво автомобілів скоротилося на приголомшливі 97%, бо великі автовиробники пішли з країни, і тепер у РФ залишилося лише два з 20 автозаводів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: “Неймовірні втрати росіян послаблюватимуть Росію, робитимуть її поступливішою” Стівен Бланк

Однак це не означає, що Кремль має намір скоротити свої втрати на українському фронті. Навпаки, Путін і його поплічники, схоже, роблять ставку на те, що все різкіше балансування на межі війни може дозволити їм здобути певну стратегічну перемогу над Києвом. Наприклад, загроза знищення найбільшої у Європі атомної електростанції.

Тим не менше, вже ясно, що за важливими показниками – політичним становищем, економічним процвітанням і військовою доблестю, ціна нинішньої війни вже стала непомірно високою для Росії, і для простих росіян.

Переклад Gazeta.ua