Вдруге втратили все: як Луганська обласна лікарня переїхала до Дніпра – сюжет (Відео)

Лікарня

Повномасштабна війна росії проти України

На робочих місцях під обстрілами лікарів ніхто не тримав, проте вони не могли покинути своїх пацієнтів

Луганська обласна клінічна лікарня стала вдруге переселенкою і отримала нову прописку у Дніпрі. Попри те, що медзаклад ще не повністю оснащений обладнанням, він уже приймає пацієнтів. Поки що надають лише діагностично-консультативні послуги, проте невдовзі планують відкрити денний стаціонар. 

Світлана Голубцова – лікарка-гінекологиня. До повномасштабного вторгнення завідувала пологовим відділенням у Лисичанській лікарні. Коли наприкінці лютого по місту почали гатити рашисти, з домівки переїхала на роботу. Там і жила, й оперувала, і приймала пологи.

“Народжували ми у пологових залах і оперували в операційних, але потім, коли жінка народжувала, ми її спускали у підвал. Тому що у підвалі народжувати неможливо і оперувати. Яким чином ти будеш оперувати у підвалі? Ми оперували в операційних, але потім спускали жінку у підвал і вона там перебувала”, – зазначила лікарка-гінекологиня Світлана Голубцова.

Переселенкою Тетяна стає вже вдруге. 2014 їй довелося виїхати з Луганська, 2022 – з Лисичанська. Каже, перше переміщення переживала не так боляче, бо тоді рашисти діяли точково й рідко стріляли по цивільних. Нині ж нищать все і всіх.

“Вони не розуміють, що там живуть люди, діти, жінки, люди похилого віку. І вони це роблять. Це було страшно, це було дуже страшно. Настільки, що цей страх все закривав”, – додала Світлана Голубцова.

На робочих місцях під обстрілами лікарів ніхто не тримав, проте вони не могли покинути своїх пацієнтів. Трималися, поки могли, в епіцентрі пекла.

“24 в Сєвєродонецьку і почалося. Тобто там, де була наша будівля, через наш паркан, вибухнули міни, скло посипалося, машини загорілись, народ попадав на підлогу. Самі люди не розуміли, що то таке. Думали, може один день потерпимо, може тиждень і все. А воно ж наростало”, – пригадує головний лікар Луганської обласної лікарні Борис Загідько.

Про пережите луганські медики згадують неохоче. Кажуть, покидати рідні домівки було так само страшно, як і залишатися на Луганщині.

“Під обстріл потрапили 8 березня. Нас привітали. Вийшли на вулицю – я, дружина, дочка, і міна прилетіла. Після цього вирішили виїжджати”, – розповів лікар функціональної та ультразвукової діагностики В’ячеслав Сорокін.

Лікарка-терапевтка Лілія зауважила: “Тяжко коли втрачаєш роботу і не тільки. Не зразу було все зрозуміло. Дізнавшись, що більшість медиків переїхали до Дніпра, обласна влада вирішила, що саме тут лікарня отримає нове життя. Орендували приміщення й розпочали роботу”.

“Що було, коли заходиш в нову квартиру? Було все, що бачите, а стільці, столи – це все те, що нам вдалося з різних джерел стягнути сюди. Обладнання – серце поліклініки – це функціональні кабінети, де повинні бути сучасні УЗД, дихання, дослідження ендоскопічне”, – наголосив в.о. генерального директора Луганської обласної клінічної лікарні Борис Загідько.

Нині медзаклад приймає пацієнтів у Дніпрі, проте більша їх частина – переселенці з Луганщини.

“Найактивніші фази бойових дій проходили саме в Луганській області, на сьогоднішній день нині вся область окупована, тому довелося багатьом структурам евакуюватися, і дуже багато людей евакуювалися з Луганської області. Більше 300 тисяч, які зараз перебувають по всій Україні, тому їм потрібно створювати належні умови і в медицині також”, – заявив голова Луганської обласної війської адміністрації Сергій Гайдай.

Решту обладнання поступово надають благодійники. Лікарня вже отримала сучасний УЗД-апарат, який надасть можливість робити ультразвукові дослідження вагітним.

“Віддаємо саме туди, де дійсно це буде це потрібно. Ми дізналися, що відновлюється з нуля обласна лікарня. Тут знаходиться велике число переселенців з Луганської області. Їх потрібно лікувати і це було ключовим”, – пояснив президент благодійного фонду “Help for Ukrainian” Степан Асланян.

На Луганщині обласна лікарня втратила обладнання на чверть мільярда гривень. Саме стільки з 2014 держава вклала у відновлення медзакладу, після його переміщення з окупованого Луганська. Коштовне обладнання розбомбили і розграбували.

“Звідти перевозиться обладнання коштовне. Надсучасне обладнання. Дороговартісне КТ, МРТ, рентгени чи УЗД апарати все це вивозиться в Луганськ. Це жахлива ситуація. В тому сенсі, що люди ж там все одно залишилися! Хто їх буде лікувати, яким чином? За допомогою якого обладнання?”, – додав Сергій Гайдай.

Лікарка-гінекологиня Світлана Голубцова підсумувала: “Мені сниться пологовий будинок. Мені сниться, як вони народжують. Але у мене питання не стоїть, повертатися чи ні. Його просто немає. Повертатися я буду туди тільки з Україною. Це наша земля. І треба і в радості, і в горі бути зі своєю землею. І пережити все, що суджено тут прожити”.

Вікторія Ковальова, Олександр Пронський, Дніпро, “5 канал”

Читайте також: Помирали постійно, лікарі намагалися дозувати знеболювальне, як могли – Олександр “Торк” про останні дні на “Азовсталі” 

Робіть свій внесок у перемогу – підтримуйте ЗСУ.

Головні новини дня без спаму та реклами! Друзі, підписуйтеся на “5 канал” у Telegram. Хвилина – і ви в курсі подій.