Допомога внутрішнім переселенцям – що змінилось

Уряд вирішив змінити порядок надання допомоги на проживання внутрішньо переміщеним особам.

Зміни перераховані у постанові, яку Кабмін ухвалив 19 серпня. Документ розміщено на офіційному сайті Верховної Ради України.

Зокрема, відтепер допомога надається з 1 числа місяця, наступного за місяцем, в якому громаду включено до переліку тих, мешканці яких мають право на допомогу. Це громади, що розташовані в районі проведення бойових дій або які перебувають в тимчасовій окупації, оточенні чи блокуванні.

“Допомога призначається органом соціального захисту населення протягом десяти робочих днів з дати надходження заяви про надання допомоги”, йдеться у постанові.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: “Возлє моїх окон був “прильот”. Начався страшний пожар” про що говорять переселенці в черзі по їжу в Полтаві

Якщо внутрішньо переміщена особа змінювала своє місце обліку та не отримала належну їй по праву допомогу, виплата призначається за останнім місцем обліку.

Тим, хто подав заяву про отримання допомоги через Дію до 30 квітня, але її не отримав, допомога надається за весь період, коли така особа мала на неї право. Підставою будуть сформований Мінцифри перелік та інформація, що підтверджує факт подання заяви через Дію.

Для підтвердження цього факту ВПО має звернутись особисто або поштою до органу соцзахисту з відповідною заявою. Зробити це потрібно до 1 жовтня 2022 року.

Відтепер допомога на проживання не надаватиметься ВПО, які отримали цей статус до 24 лютого 2022 року. Виключення становлять особи, які:

отримували щомісячну адресну допомогу внутрішньо переміщеним особам для покриття витрат на проживання, у тому числі на оплату житлово-комунальних послуг;

повторно перемістилися з тимчасово окупованої Росією території, з території громад, що розташовані в районі проведення воєнних дій або які перебувають в тимчасовій окупації, оточенні чи блокуванні після 24 лютого 2022 року.

Перелік, сформований Мінцифри, має містити такі дані:

прізвище, власне ім’я, по батькові (за наявності) заявника;

реєстраційний номер облікової картки платника податків (за наявності);

серію та номер паспорта громадянина України;

відомості про задеклароване або зареєстроване місце проживання на території адміністративно-територіальної одиниці, звідки перемістилася особа;

реквізити свідоцтва про народження (за наявності);

інші відомості про неповнолітніх дітей, які перемістилися разом із внутрішньо переміщеною особою (за наявності);

номер телефону (за наявності) та електронну адресу (за наявності).

У постанові також зазначено, що для отримання допомоги на проживання, переселенці повинні мати підтверджений статус ВПО. Для цього потрібно подати заяву про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи або отримати такий статус за допомогою застосунку “Дія”.

Внутрішні переселенці з громад, розташованих у районах воєнних дій або які перебувають у тимчасовій окупації, мають право на виплати від 2 тис. до 3 тис. грн, повідомляли в уряді.

Після початку опалювального сезону сума компенсацій за розміщення переселенців зросте вдвічі. Зараз ця сума становить майже 450 грн за людину щомісяця.