Російські військові не хочуть повертатися з Казахстану – в ГУР пояснили причини

Військові РФ, яких ще в січні переправили в Казахстан для придушення заворушень, не хочуть повертатися додому.

Формальною причиною відмови повертатися в місця постійної дислокації називають відсутність спеціального повітряного транспорту. Адже він в повному складі задіяний у війні з Україною, повідомляють в Головному управлінні розвідки Міноборони.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Російська Федерація опинилася в лещатах. НАТО грає на боці України

Насправді ж, військові не хочуть поповнити склад окупаційного контингенту в Україні.

“Втім, командування РФ не полишає намірів повністю вивести війська з території Казахстану. Це близько тисячі військовослужбовців з повним озброєнням та технікою. Нині вони дислокуються поблизу критичних об’єктів інфраструктури аеродромів, військових полігонів, нафтобаз, космодрому Байконур тощо”, – йдеться у повідомленні.

Нині РФ вже практично повністю вивела свої військові контингенти з озброєнням та технікою з територій Таджикистану та Вірменії. Їх направляють на війну проти України.

Протести в Казахстані спалахнули після того, як 1 січня вдвічі зросли ціни на автомобільний газ. 6 січня в країну ввели війська ОКДБ. У п’ятницю, 7 січня, президент Касим-Жомарт Токаєв заявив, що наказав стріляти на ураження в учасників протестів без попередження. 10 січня Токаєв заявив про придушення протестів. Під час протестів у країні загинули 225 людей.

Президент Казахстану Касим-Жомарт Токаєв заявив, що взяв на себе відповідальність за застосування зброї силовиками під час протестів у країні на початку січня.