Чи зараховують період навчання до стажу при виході на пенсію – роз’яснення ПФУ

Період навчання зараховується до страхового стажу при виході на пенсію.

Але не для всіх. Зарахування залежить від того, коли людина навчалася, йдеться у роз’ясненні Пенсійного фонду України.

У ПФУ нагадують, що страховий стаж це період, протягом якого людина підлягає загальнообов’язковому державному пенсійному страхуванню. За цей період мають сплачуватись щомісячні страхові внески.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В уряді анонсували новий страховий внесок

“До страхового стажу прирівнюється весь трудовий стаж, набутий до 1 січня 2004 року. Зокрема, й періоди навчання за денною формою у вищих і середніх спеціальних навчальних закладах, в училищах і на курсах по підготовці кадрів. Враховується також підвищення кваліфікації та перекваліфікація, навчання в аспірантурі, докторантурі й клінічній ординатурі”, – йдеться у повідомленні.

А після 1 січня 2004 року до страхового стажу зараховується час навчання лише за умови, якщо людина добровільно сплачувала єдиний соціальний внесок.

Час навчання підтверджується дипломами, посвідченнями, свідоцтвами, а також довідками та іншими документами. Їх видають на підставі архівних даних. Документи мають містити відомості про періоди навчання.

До кінця 2022 року пенсіонерам двічі підвищуватимуть виплати. Збільшення заплановане в жовтні та грудні в рамках урядової програми підтримки пенсіонерів.

Розмір доплати за понаднормовий стаж залежить від тривалості страхового стажу та розміру пенсії.