Катують працівників і змушують мовчати – як на Запорізькій АЕС окупанти “готуються” до приїзду МАГАТЕ

Співробітники спецслужб Росії катують працівників захопленої Запорізької АЕС.

Їх змушують нічого не розповідати інспекторам ООН про ризики для безпеки на станції, пише The Telegraph.

Про такі випадки виданню розповіли люди, які або працюють на електростанції, або нещодавно втекли.

Очікується, що інспектори МАГАТЕ приїдуть перевіряти стан безпеки на ЗАЕС у найближчі дні.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Зеленський українським атомникам: “Ви круті”

На умовах анонімності працівники Запорізької АЕС розповіли, що на станції панує атмосфера страху. Їхніх колег неодноразово заарештовували.

“Ми стривожені можливим візитом представників МАГАТЕ. Тому що росіяни влаштують провокації, а потім звинуватять у цьому Україну. Здається, саме це вони й планують зробити”, сказав неназваний український інженер.

За словами працівників станції, росіяни під час візиту місії МАГАТЕ планують скоротити до мінімуму присутність українського персоналу.

“Вони схопили наше керівництво за яйця. Під час візиту МАГАТЕ вони планують поставити кількох їхніх представників у кожній кімнаті центру управління, які будуть гучно кричати, що дуже чекали “визволення” від режиму в Києві”, каже працівник станції.

Багатьох співробітників АЕС арештували вдома або дорогою на роботу.

“ФСБ працює. Один з їхніх методів тут забирати працівників центру управління” на підвал””, сказав інженер.

Представники Росії нині намагаються знайти вугілля, щоб запустити сусідню ТЕС і таким чином згенерувати необхідну для охолодження електроенергію. Але пошкоджені лінії поблизу Мелітополя ускладнюють ці зусилля. Український інженер сказав, що він і його колеги збираються залишатися на ЗАЕС, щоб підтримувати її безпечну роботу навіть попри загрозу потрапити “на підвал” чи зіштовхнутися з гіршою розправою.

Коли журналісти запитали, чи закінчувалися “допити на підвалі” госпіталізацією, він відповів, що росіяни “тримають все під контролем, медичний відділ нічого не реєструє. Якщо вони скажуть щось зайве, то можуть поставити під загрозу свої сім’ї чи родичів”.

26 та 27 серпня російські війська продовжували обстрілювати територію Запорізької АЕС.

25 серпня ЗАЕС вперше в історії повністю від’єдналась від енергомережі. Це сталося в результаті пожежі на золовідвалах Запорізької ТЕС.

Міжнародному агентству з атомної енергетики (МАГАТЕ) і Франції президент України Володимира Зеленського й президент Росії Володимир Путін надали гарантії безпеки для місії, яку відправлять на Запорізьку атомну електростанцію.