Пам’яті Богдана Ступки: актору мало б виповнитися 81

Сьогодні, 27 серпня, актор театру і кіно Богдан Ступка святкував би 81 рік. Він залишив по собі геніальні ролі, хоча його акторську кар’єру вирішив випадок.

Gazeta.ua зібрала архівні фото культового артиста і розповідає цікаві факти з його біографії.

Ступка родом із селища Куликів на Львівщині. До сцени його привчили родичі: батько співав у хорі Львівського оперного театру, старший брат матері був там же солістом, а тітка головним концертмейстером. За кулісами театру Богдан Сильвестрович побачив і почув багатьох видатних співаків повоєнного часу.

Юний Ступка завалив іспити на хімічний факультет Львівської політехніки. Тому пішов заробляти гроші і встиг попрацювати слюсарем у майстерні, фотографом в астрономічній лабораторії та куратором джазового колективу. А згодом подав документи до драматичної студії при Львівському театрі Заньковецької.

Молодому актору майже одразу почали довіряти провідні ролі як у театрі, так і в кіно. Він грав “Короля Ліра”, гетьманів Івана Брюховецького, Богдана Хмельницького та Івана Мазепу. Працював з найвідомішими режисерами. Серед них Юрій Іллєнко, Кіра Муратова та Єжи Гоффман.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Залишаються у наших серцях: українські знаменитості, життя яких обірвав рак

Дебют у кіно був у фільмі Іллєнка “Білий птах з чорною ознакою” (1971). Тоді Ступка зіграв роль Ореста Дзвонаря. Його трактування образу виявилося дуже вдалим. І цю роль досі вважають однєю з найкращих у списку актора. А загалом Ступка зіграв сотні ролей.

Протягом 19992001 років був міністром культури і мистецтв України. А 2001 року після смерті режисера Сергія Данченка Ступка очолив Національний академічний драматичний театр ім. Івана Франка. Син артиста, Остап, грав провідні ролі в театрі під керівництвом батька.

У середині 2000-х Ступку помітили світові кінокритики. Він отримав престижну нагороду Римського міжнародного кінофестивалю.

Артист не припиняв грати у виставах та кіно до останнього. Він не вважав себе генієм або талантом від Бога, як його часто називали. Лише намагався виконувати роботу чесно і віддано, як зазначав Ступка.

Мав єдине кохання на все життя дружину Ларису. А на запитання про жінок відповідав: “Щоб мені сподобатися, жінка має бути такою, як моя Лариса”.

22 липня 2012 року серце Ступки зупинилося на 71-му році життя після важкої боротьби з хворобою. Як повідомив його син, причиною смерті став серцевий напад на тлі запущеного захворювання на рак кісток.

“У січні (2012 року. Gazeta.ua) в батька виявили рак кістки. Він не любив скаржитися, тому про це мало хто знав. Усі ці місяці хвороба швидко прогресувала”, розповідав Остап Ступка.

Богдан Сильвестрович протягом всього життя мав сильний зв’язок з матір’ю. Навіть народилися вони в один день 27 серпня. До порад матері завжди прислухався. Якось сказав, що хоче померти в той день, коли не стало його матері 23 липня. До цієї дати Ступка не дожив добу.

Національний академічний драматичний театр імені Івана Франка був заснований 1920 року у Вінниці. Його створила частина акторів “Молодого театру” на чолі з Гнатом Юрою та акторами Нового Львівського театру на чолі з Амвросієм Бучмою. Об’єднавшись, митці утворили театральний колектив під назвою “Новий Драматичний театр імені Івана Франка”. Керівником обрали Гната Юру. Відкриття театру відбулося 28 січня 1920-го виставою “Гріх” Володимира Винниченка, а впродовж сезону театр зіграв 23 прем’єри.