“Прикрив дружину своїм тілом, коли їх розстрілювали” – на Херсонщині окупанти по-звірячому вбили подружжя фермерів

У погребі власного будинку в тимчасово окупованому селищі Архангельське Високопільської територіальної громади Бериславського району на Херсонщині знайшли вбитими подружжя Павленків.

Чоловіка й жінку вбили ввечері 23 серпня. Валентина Павленка вбили пострілом у голову, а під його тілом лежала вбита дружина Лариса. Про це Центру журналістських розслідувань розповіли мешканці Архангельського.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Вимкнений зв’язок, відсутність світла і води: що відбувається на Херсонщині

Востаннє їх бачили живими близько 20.00 23 серпня. За годину сусіди почули у дворі Павленків якийсь гомін, який невдовзі замовк.

“Жодних пострілів ми не чули. Що там відбувалося не знаємо. Лариса й Валентин ніколи не виходили з двору в комендантську годину, тож ми особливо не звернули увагу на той гомін. Коли ж уранці 24 серпня ми не побачили їх на їхньому подвір’ї, то почали хвилюватися”, розповідають місцеві.

За словами свідків, коли вони зайшли до будинку, їх ніде не було. Знайшли подружжя в погребі, спочатку тіло Валентина.

“А коли заглянули до їхнього погребу, то побачили там тіло Валентина. Ми його вирішили не чіпати, а згуртувати людей, щоб організувати поховання. Лариси ж ніде не було. Лише після того, як ми спустилися до підвалу, щоб витягнути тіло Валентина, то побачили, що він обнімає накриту ковдрою мертву дружину”, розповідають свідки.

За їхніми словами, мабуть, він прикрив її своїм тілом, коли їх розстрілювали.

“У чоловіка була прострелена голова”, розповіли свідки цієї трагедії.

Люди припускають, що злочинці могли використовувати зброю з глушником, оскільки звуків пострілів вони не чули.

За їхніми словами, подружжя Павленків займалися дрібним фермерством і до них щонайменше тричі додому вдиралися російські військові. Їм обом пропонувати виїхати на підконтрольну українську територію, але вони не захотіли кидати своє господарство.

Сусідам казали, що від обстрілів зможуть врятуватися в погребі під своїм будинком.

“Погреб у них був справді гарний, добре облаштований. У ньому вони й ночували. Від обстрілів він їх урятував, а від приходу нелюдів ні”, сказали мешканці Архангельського.

24 серпня, у День Незалежності України, російські окупанти на Харсонщині активізували терор проти населення. Посилили патрулі й блокпости, проводили масові обшуки.

Влада радить жителям Херсонщини евакуюватися. Особливо жінкам з дітьми. Причини важка зима й воєнні дії.