“Крим став майданчиком для вторгнення”: про що говорили на саміті “Кримської платформи” – сюжет (Відео)

Кримська платформа

Повномасштабна війна росії проти України

Понад 60 світових лідерів із різних країн та міжнародних організацій зібралися для обговорення Криму

Крим – це Україна. Нині це гасло знову звучить із вуст світових лідерів. У столиці проходить саміт Кримської платформи – майданчика з деокупації півострова. Цього року участь узяли понад 60 країн та міжнародних організацій. Світові лідери обговорювали звільнення окупованих територій, подальшу підтримку України та посилення тиску на росію. Які заяви лунали на Другому саміті Кримської платформи – знає журналістка “5 каналу” Ольга Ковальчук. 

Ще більше ніж торік. Понад 60 світових лідерів із різних країн та міжнародних організацій зібралися на Кримській платформі. Щоправда, долучалися дистанційно через небезпеку російських обстрілів. Не злякався їх президент Польщі Анджей Дуда. Приїзд до Києва напередодні Дня Незалежності назвав своєрідним протестом проти російського імперіалізму і жестом непохитної підтримки України. Польський лідер переконаний – обов’язково відвідає звільнений від московських загарбників Крим. А поки триває боротьба – світ уже не може повертатися до звичайного бізнесу з країною-агресоркою. А ще має якнайшвидше демонтувати: “Північний потік -2” – інструмент тиску на Європу.

“Крим – це Україна. Я вважаю, що багато хто з нас має зазирнути собі в душу і запитати себе, що сталося від торішньої зустрічі. Забагато країн давали росії зрозуміти, що вони згодні її задобрювати, аби таким чином можна було далі вести бізнес. Я хотів би нагадати, що Північний потік-2 уже почав діяти після анексії Криму. Не може бути повернення до бізнесу з росією. Коли росія воює проти України, порушує міжнародно визнані кордони України, зміна політики з боку Заходу – це не просто призупинення чи абсолютне припинення “Північного потоку–2″, це його цілковита ліквідація”, – наголосив президент Польщі Анджей Дуда.

Цивілізований світ ніколи не визнає російської анексії Криму. Кремлівські окупанти винні у порушенні прав людини, терорі місцевого населення, зокрема кримських татар. Усі злочини потрібно розслідувати, а винних – покарати. І в цьому Україні допоможе Європейський Союз.

“Ми ніколи не визнаємо незаконної анексії Криму та Севастополя Російською Федерацією. Ми глибоко занепокоєні порушеннями прав людини на Кримському півострові. Зникненнями, тортурами, вбивствами. Переслідуванням кримських татар. Залякуванням і ув’язненням журналістів, юристів і правозахисників. Це темна реальність путінської окупації. Європейський Союз невпинно працюватиме з українською владою та нашими партнерами, щоби викрити ці порушення, притягнути винних до відповідальності та підтримати жертв. Ми з вами”, – наголосила президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн.

Засуджень і занепокоєння більше недостатньо. Україна має перемогти у цій війні та звільнити всі свої території. Тож для цього світ повинен надавати якомога більше допомоги – військової, економічної, гуманітарної та дипломатичної. Бо путін не зупиниться на досягнутому, йому потрібна вся Україна.

“Тільки-но путін захопив Крим, він розгорнув дедалі більше російських військ на півострові, перетворивши територію на озброєний табір, з якого можна було загрожувати решті України. Так Крим став стартовим майданчиком для вторгнення 24 лютого. І я боюся, що Путін планує зробити з іншими регіонами України, фактично з усією Україною, те, що він зробив із Кримом. Він готує нові анексії, фіктивні референдуми та багато іншого. Ми ніколи не визнаємо путінської анексії Криму чи інших українських територій. Перед лицем путінського нападу ми маємо і далі надавати українським друзям усю військову підтримку, гуманітарну, економічну, дипломатичну допомогу, яких вони потребують, аж поки росія не припинить цю жахливу війну і не забере свої потуги з усієї без винятку території України”, – зазначив прем’єр-міністр Великої Британії Борис Джонсон.

Нові пакети допомоги анонсують Канада та Швеція. Глава шведського уряду Маґдалена Андерссон упевнена – чим сильніша Україна, тим безпечніше почуватиметься весь світ.Міжнародна спільнота має залишатися єдиною у своїй підтримці українського народу. А вона – згуртована, як ніколи, каже Олаф Шольц.

“Ми чітко дали зрозуміти, що міжнародна спільнота ніколи не прийме російську незаконну імперіалістичну анексію української території. Неспровокована та невиправдана агресія росії проти України зустріла потужну оборону українського народу. Я висловлюю їм свою найбільшу повагу. Їхньою рішучістю і хоробрістю захоплюється весь світ. Вони відкидають світ, де править сила, де великі держави можуть просто поглинути менші, якщо захочуть. Цей саміт демонструє, що сьогодні партнери України згуртовані як ніколи”, – наголосив канцлер Німеччини Олаф Шольц.

росія хотіла зламати український народ та роз’єднати євроатлантичну спільноту. А натомість отримала ще більш об’єднану Україну, яка святкуватиме 31-шу річницю Незалежності вже у статусі кандидатки на вступ до Європейського Союзу. А ще – консолідовану євроспільноту та НАТО, які готові й надалі підтримувати український народ у його боротьбі. А російська війна проти України має закінчитися там, де вона почалася – в Криму, очищеному від навали окупантів, кажуть учасники. Кримську платформу продовжать восени у Хорватії. Уже не онлайн, а очно, у присутності парламентських делегацій із різних країн світу.

Ольга Ковальчук, “5 канал”

Як повідомляв 5.UA, у Києві стартувала “Кримська платформа”, на яку зібралося понад 60 іноземних учасників. 

Під час неї президент Польщі Анджей Дуда заявив про важливість повного визволення всієї території України від рашистів, включаючи Крим.

Робіть свій внесок у перемогу – підтримуйте ЗСУ.

Головні новини дня без спаму та реклами! Друзі, підписуйтеся на “5 канал” у Telegram. Хвилина – і ви в курсі подій.