“Український прапор – українська міць”: у Вінниці пройшла виставка стягів з унікальними історіями – сюжет (Відео)

день прапора

На виставку привезли прапор, який був з українським військовими під час визволення Бучі та Гостомеля

На честь дня Державного Прапора та Незалежності у Вінниці відкрили унікальну виставку національних дволокорів, більшість з яких надані музею з колекції захисників та волонтерів. Більше бачили місцеві кореспонденти “5 каналу”. 

Волонтерка Олена показала жовто-синій стяг, який їй передали військові. Жінка пригадує, саме цей прапор возила хлопцям на передову навесні, коли наші бійці зачищали території Бучі та Гостомеля.

“Перше, що ми везли туди їм на машини – це прапори. І коли ми їм передавали допомогу, це був вечір, Макарівська школа, вже можна не приховувати це. І перше, що вони зробили, це вчепили кожен на свою машину прапор України. І коли о 6 рухались далі звільняти територію, то кожна машина мала прапор. І це для них було дуже важливо”, – розповіла волонтерка Олена Верлан-Кульшенко.

Нині стяг у краєзнавчому музеї як один з експонатів виставки, присвяченої до Дня Державного прапора. Бійці розписали його патріотичними привітаннями. А це прапори, які підписали захисники, що лікуються у вінницьких шпиталях.

Загалом тут 38 прапорів. Привезені вони з різних областей України. Їх музею передали захисники, родини загиблих та волонтери.

“Є прапори, які побратими дарували рідним після загибилі їх близьких, є стяги із побажаннями інших військових, є прапори за вдячність, надану волонтерську допомогу. Кожен прапор містить у собі багато емоцій, сподівань і вдячності”, – пояснила керівниця відокремленого підрозділу музею Олена Гордієнко.

Представили тут і перший прапор, який замайорів над Вінницею.

“Виставка відкривається із знакового прапору, який був піднятий у місті Вінниці 1990 року. Прапор, який пошила Лариса Корнієнко, громадська діячка – вона його пошила за одну ніч, викроївши жовту частину із гардини. А синю частину із шовку. І цей прапор був піднятий перший у місті Вінниця у 90 році”, – розповіла керівниця відокремленого підрозділу музею Олена Гордієнко.

В експозиції є й жовто-блакитна сітка – створена волонтерами з 12 міст України, які нині мешкають у Вінниці.

Анастасія Голошивець, Ірина Гойнік, “5 канал”

Читайте також: Прапор, який ознаменував незалежність: як 31 рік тому у Верховну Раду занесли український стяг – відео 

Робіть свій внесок у перемогу – підтримуйте ЗСУ.

Головні новини дня без спаму та реклами! Друзі, підписуйтеся на “5 канал” у Telegram. Хвилина – і ви в курсі подій.