Які країни найбільше допомагають у боротьбі з РФ: оновлені дані

Опублікували нові дані масштабів військової підтримки, яку країни надають Україні у боротьбі з російськими окупантами.

За оновленою інформацією на 1 липня, головним військовим донором України залишаються Сполучені Штати, що надали вже $25,45 млрд. Нові оцінки опублікував Інститут світової економіки Кільського університету, що в Німеччині.

На другому місці, за даними німецьких експертів, Велика Британія. Вона виділила допомогу на $4,11 млрд. На третьому Польща ($1,83 млрд), а четверте місце посіла Німеччина ($1,22 млрд).

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: США готують новий пакет військової допомоги Україні на $800 млн Reuters

Водночас за часткою допомогу Україні у валовому внутрішньому продукті перше місце посідає Естонія, яка надала підтримку на суму, що становить 0,8% ВВП країни. На другому Латвія з приблизно такою ж часткою у ВВП. А на третьому Польща (0,5% ВВП).

Німецькі експерти не враховують допомогу, яку країни світу вже пообіцяли виділити Україні, але поки що цього не зробили. Тому вони можуть не давати повної картини підтримки, яку насправді отримують Збройні сили України.

Інститут світової економіки також оцінив загальний рівень допомоги, яку країни світу пообіцяли виділити в липні, зокрема фінансову і гуманітарну підтримку України.

“Донорські держави не ініціювали практично ніякої нової допомоги, але відправили частину з уже обіцяного раніше, в тому числі озброєння”, пише аналітичний центр.

Шість найбільших країн Європи не давали Україні нових “військових обіцянок” упродовж липня. Таку тенденцію помітили вперше після початку повномасштабної війни. Згідно з даними Кільського інституту світової економіки, військова підтримка України з боку Європи знижується з квітня.

Водночас видання зазначає, що союзники минулого тижня в Копенгагені взяли зобов’язання з військової допомоги Україні на 1,5 млрд. Однак Требеш наголосив, що його команда досі аналізує ці цифри. Він заявив, що сума в будь-якому разі “мізерна порівняно з тим, про що домовлялися на попередніх конференціях”.