“Кріт” у Верховній Раді – агент ФСБ мав встановити у парламенті “жучки”

Завербований російською ФСБ працівник апарату Верховної Ради України мав встановити у парламенті “жучки”.

Але виконати завдання окупантів він не встиг, повідомляють у Службі безпеки України.

Факт вербування працівника апарату парламенту викрила контррозвідка СБУ.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: СБУ “накрила” злочинне угруповання в МВС часів Авакова

Ще до початку повномасштабного вторгнення Росії чоловік відвідував родичів в окупованому Криму. Там його схилив до співробітництва кадровий співробітник ФСБ.

За вказівкою свого російського куратора агент мав збирати розвіддані про візити іноземних делегацій до українського парламенту. Цікавив російську спецслужбу склад делегацій, зміст офіційних і неформальних розмов.

“Крім того, він отримав завдання вивчити можливість встановлення спеціальних технічних засобів негласного збору інформації в залах і кулуарах. Для цього посадовець мав використати свої службові повноваження. Вони передбачали допуск і доступ до різних приміщень адміністративної будівлі. Утім на момент початку повномасштабної агресії РФ він звільнився з держустанови, тож не виконав жодного завдання окупантів”, – йдеться у повідомленні.

У пресслужбі Офісу генпрокурора уточнюють, що “винагородою” для завербованого мало стати сприяння в одержанні російського громадянства.

Після цього агент намагався влаштуватися на роботу на стратегічний об’єкт у Житомирській області.

Для цього він проходив спецперевірку, під час якої фахівці СБУ й докопались до правди. Далі вже сам чоловік детально розповів про вербування і завдання російських спецслужб.

Нині йому повідомили про підозру у державній зраді.

Колишньому міністру оборони Михайлу Єжелю оголосили про підозру у державній зраді. Йдеться про справу щодо так званих Харківських угод.

В Одесі затримали російського агента на прізвисько “Професор”. Окупанти використовували інформацію зловмисника для планування диверсій та артилерійських обстрілів.