Археологи показали знахідки у давньому поселенні

Археологи ведуть розкопки у Путивлі Сумської області.

Виявили прикраси, прясло, горщики, ніж часів Київської Русі, повідомляє “Суспільне”.

“Попри війну, в цьому році ми все ж таки вирішили провести археологічні дослідження. На жаль, на тій пам’ятці, яку ми досліджуємо постійно, нині працювати немає можливості, бо це дуже небезпечно”, розповів Суспільному куратор експедиції Дмитро Каравайко.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На Тернопільщині знайшли барокового янгола

Путивль уперше згадується в Іпатіївському літописі, у записі від 1146 року. Археологи розкопують поселення “Молокозавод”. Раніше там виявили кераміку скіфського часу.

Дослідники дісталися до пласта IX ст.

“Це ямка, з якої потім зробили смітник, і вона найцікавіша для археологів. Там є все, що загубила господиня. У цій ямці знайдено було ножа, а також предмет із заліза, який слугував або ключем, або клямкою. Такий предмет не дуже зрозумілий. Дуже мало предметів побутових. Мало пряслиць. Шар, який ми копаємо, середина XII століття це той період, коли Путивль вперше згадується у літописах, тобто це міжусобна війна між князями. І досить цікаво те, що Путивль за тими літописними згадками був дуже заможним містом. Це може було там, не тут. Тут, можливо, була якась окрема садиба, не дуже багата”, розповів науковий співробітник Інституту прикладної фізики НАН Євген Осадчий.

Знайшли давньоруську пічку, господарчі ями. Знайшли науковці багато черепків від різного посуду.

У Кам’янці-Подільському на Хмельниччині археологи під час досліджень скверу біля Вірменського бастіону виявили раніше не відому підземну галерею, а також артефакти трипільської культури та часів Золотої Орди.

Це одна з рідкісних підземних галерей на Західній Україні, зведена раніше XVII століття.