Погода на Маковія: назвали регіони, де нестерпна спека перемішається з дощем

У неділю, 14 серпня, в Україні святкуватимуть Маковія або Медовий Спас.

Погода на свято буде спекотною майже на всій території, повідомила синоптикиня Наталка Діденко у Facebook.

У східній частині України спека посилиться до +34…37°С. На півдні й у центральних областях передбачається +29…34°С. Лише на Вінниччині буде свіжіше, близько +28°С.

“У північних областях упродовж неділі максимально до +26…30 градусів, на Сумщині до +32 градусів. У західній частині України завтра очікується +24+28 градусів”, написала Діденко.

За її словами, дощі з грозами пройдуть вночі й уранці в багатьох областях України, окрім східної частини й північного сходу.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Народні прикмети. Що не можна робити на Маковія

Удень грозові дощі прогнозують у Карпатах і навколишніх районах. Місцями також на півдні до злив на Херсонщині. Увечері поширяться на практично всі західні області, а також Житомирщину й Київщину. Решта території України буде без опадів.

“Дощі зараз випадають украй нерівномірно й локально. За кілька хвилин сформована купчаста хмара може спричинити на відносно невеликій ділянці сильну зливу, грозу, град і шквал. Стежте уважніше за переміщеннями таких осередків на онлайн картах грозової діяльності”, закликала синоптикиня.

У Києві на Маковія грозові дощі ймовірніші найближчої ночі й уже 14 серпня ввечері. Упродовж дня без істотних опадів, стверджує Діденко. Максимальна температура повітря завтра очікується близько +30°С.

Свято Маковія це поєднання двох світів, тобто народних українських традицій та християнських легенд. Українці відзначають три Спаса в серпні це місяць нового врожаю та щедрості природи. У серпні збирають свіжий мед, саме до Першого Спасу, достигає багато овочів і фруктів, збирають врожай горіхів. Найголовніше, що збирають мак, звідки й назва Маковій.

За християнським тлумаченням в цей день вшановують пам’ять семи мучеників Маккавеїв. Також, християни відзначають походження чесних древ Животворчого Хреста.