Росія несе повну відповідальність за всі можливі ризики на ЗАЕС – США в ООН

Росія має передати Україні контроль над Запорізькою АЕС і створити демілітаризовану зону навколо станції. Москва несе повну відповідальність за всі можливі ризики ядерної катастрофи.

Проблеми навколо станції не припиняться, поки Росія не виведе звідти свої війська. Про це повідомляє “РБК-Україна” з посиланням на заяву заступника держсекретаря США з контролю над озброєннями та міжнародної безпеки Бонні Дженкінс під час засідання Радбезу ООН.

“Причина цих подій всім відома це ще один трагічний результат рішення РФ почати вторгнення на територію незалежної держави. Це порушення Статуту ООН і принципів міжнародного права”, зазначила вона.

Дженкінс підкреслила, що тепер повномасштабне вторгнення РФ в Україну загрожує і ядерною катастрофою.

“Рішення абсолютно очевидно: Сполучені Штати закликають РФ негайно вивести війська з України, це дозволить Україні відновити необхідний рівень безпеки на ЗАЕС, як це було десятиліттями”, заявила представник США.

Також Росія, на переконання Дженкінс, повинна відмовитися від дезінформації, яка відвертає від реальності і не відповідає їй. Зокрема, такою дезінформацією вона вважає заяви РФ про те, що Україна нібито винна в ситуації навколо Запорізької АЕС.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Глобальний інтерес, а не просто українська потреба: Зеленський звернувся до світу через ЗАЕС

Постпред України при ООН Сергій Кислиця зазначив, що для проведення місії МАГАТЕ на територію ЗАЕС Росія повинна припинити обстріли Нікополя і Марганця.

“Якщо Росія припинити обстріли цих міст, що взагалі може перешкодити виконанню цієї місії, щоб вона проїхала (через територію України Gazeta.ua). Обов’язково, щоб ця місія мала експертів у військовому вимірі”, заявив він.

Кислиця зазначив, що Росія пішла ва-банк, скликавши засідання Радбезу ООН.

“Це засідання виглядає цинічним, враховуючи, що сьогодні Росія вдалася до нових обстрілів АЕС, піддавши небезпеці об’єкт і його персонал”, підкреслив він.

Постійний представник Росії при ООН Василь Небензя поклав всю відповідальність за загрозу ядерної катастрофи на Україну і Захід.

За його словами, Росія сподівається, що експерти МАГАТЕ відвідають Запорізьку АЕС до кінця серпня.

У Китаї підтримали ідею почати переговорм між Україною та Російською Федерацією на тлі обстрілів росіянами Запорізької атомної електростанції. Також у Китаї наголосили, що важливо “закінчити кризу якогомога швидше”.