У Дніпрі відновив роботу цирк – що роблять під час повітряної тривоги (Відео)

цирк

Будівля цирку обладнана бомбосховищем

Уперше від початку повномасштабного вторгнення цирк відкрив двері для глядачів. Допрем’єрна циркова програма відбулася у Дніпрі. Будівля цирку обладнана бомбосховищем, і адміністрація розробила план евакуації туди на випадок повітряних тривог. Третину програми підготували артисти-переселенці, яких війна застала в різних куточках країни. Деталі знає журналістка “5 каналу” Вікторія Ковальова.

“Під час сигналу “Повітряна тривога” циркова вистава зупиняється і всі переходять у безпечне місце”, – з такого оголошення починається програма у дніпровському цирку, який вперше після повномасштабного вторгнення відкрив двері для глядачів. Будівля цирку обладнана укриттям, тому керівництво вирішило, що попри війну, виступам – бути.

“Ми не працюємо на повен зал. Ми працюємо на 2 сектори і то тільки до половини. На кожному секторі стоїть білетний касир, контролер, і показує напрямок куди рухатися людям”, – розповідає директор Дніпровського цирку Віктор Шабатько. 

На арені поряд із дніпровськими артистами – циркачі-переселенці. Спадкова дресувальниця Дар’я Майчук родом із Луганська. Вже 8 років разом із чоловіком живе в циркових готелях країни й досі не може змиритися з втратою рідного міста.

“Остання крапля була – це коли я побачила Луганський цирк. Він був без вікон. Я сиділа і ридала, і плакала. Це була істерика”, – каже Дар’я Майчук.

Повномасштабна війна застала Дар’ю в Харкові. Там виступала у складі шоу на воді. Коли місто почали бомбити, оселилася в цирку, який прихистив півтора десятка її тварин-артистів та ще з десяток голубів. Але за місяць життя під обстрілами, терпець увірвався.

“У березні, я просто розумію, що в мене їде дах і ми повинні звідти виїжджати, бо до мене привозять інших тварин і я розумію, що я можу не всіх прогодувати. Біло дуже тяжко з їжею, кормами. Коли ми виходили до магазину, я виходила лише 1 раз, і коли я побачила, що є корм ля котів, то думаю, носухи і це поїдять”, – розповіла Дар’я Майчук.

В охопленому вогнем Харкові разом із Дар’єю опинився і дресувальник зі Скадовська Анатолій Замараєв. Звідти разом зі своїм морським котиком Семом повернутися на окуповану Херсонщину вони вже не могли. Та й виїхати з Харкова з тваринами на той час було теж проблематично. За допомоги небайдужих Дар’я та Анатолій врешті змогли перевезти своїх тварин до Дніпра.

“Я б його не залишив. Я б краще пішов би в тероборону і домовився, щоб ходити в цирк кормити”, – каже артист-дресувальник Анатолів Замараєв. 

Клоун Геннадій – з окупованого Рубіжного – був поранений уламком снаряда і тиждень провів у ліжку. Окупанти не лікували, тому виїхати з міста для нього означало врятувати життя.

“Мина впала поряд зі мною, і я тільки встиг впасти. Дістав поранення. Коли почав ходити більш-менш вибиратися, виїхали в Старобільськ, а зі Старобільська в Дніпро. У Дніпрі мені направили, і тут я вже півтора місяця ходив у лікарню”, – каже артист цирку, клоун Геннадій Голубченко.

На запрошення підготувати програму у дніпровському цирку всі артисти радо відгукнулися. Кажуть, кожний вихід на сцену для них має лікувальний ефект. І головне, попри війну, на їхні виступи чекають діти.

Артисти вірять: війна врешті закінчиться їхнім поверненням до вільних рідних міст. А поки щовихідних планують дарувати усмішки дніпрянам і переселенцям, яких у місті зареєстровано понад 110 тисяч. 

Вікторія Ковальова, Олександр Пронський, Дніпро, “5 канал”

Читайте також: Тварин зігрівали ковдрами, економили їжу: зоопарк на Київщині відновив роботу після місяця окупації