“Мерзенна десятка” – активісти розповіли, кого шукають у реєстрі зрадників

Минулого місяця рух “Чесно” зібрав інформацію про 78 нових фігурантів реєстру державних зрадників, який створили активісти.

З-поміж понад 650 осіб, які потрапили в реєстр, у липні найбільше шукали інформацію про трьох чинних і двох колишніх народних депутатів, ексдепутата місцевої ради, експрезидента-втікача, колишнього заступника секретаря РНБО, проросійського коментатора і гауляйтера з Херсонщини, повідомляють.

На першому місці антирейтингу колишній депутат Одеської міської ради Дмитро Співак. Відомий поширенням проросійської пропаганди і фейків про “американські біолабораторії” та навмисне втягнення Росії у війну, пишуть активісти.

За свою політичну кар’єру встиг побути у кількох партіях: від “Україна Вперед!” Наталії Королевської і БПП до “Батьківщини” та “Слуги народу”.

На друге місце за переглядами потрапив Михайло Чаплига.

У червні в ефірі ток-шоу Наталії Мосейчук він звинуватив українських військових в економічній кризі. Раніше він виправдовував анексію Криму, поширював тези російської пропаганди про “військові лабораторії” і “зовнішнє управління” в Україні.

З другого місця на третє, у порівнянні з минулим місяцем, змістився нардеп Олексій Ковальов.

Він після окупації Херсонщини залишився в місті, згодом визнав, що співпрацює з окупантами. Державне бюро розслідувань повідомило Ковальову про підозру у державній зраді.

На початку липня Ковальов став “заступником голови” у створеному російськими окупантами “уряді Херсонської області”.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Колишньому ведучому “Інтера” оголосили підозру в держзраді

Четверте і п’яте місце поділили між собою нардеп Андрій Деркач і колаборант з Херсонщини Кирило Стремоусов.

Про Деркача згадали після викриття СБУ в кінці червня агентурної мережі ГРУ РФ, до якої входив нардеп.

За даними слідства, він курував створення низки приватних охоронних підприємств у різних областях, щоб використати ці структури для швидкого захоплення України.

Стремоусов весь липень займався поширенням російської пропаганди про “провал контрнаступу” і “цілісність Антонівського мосту”.

Шосте і сьоме місце липневого дайджесту посіли нардеп Євгеній Шевченко та екснардеп Євгеній Мураєв.

Мураєв з початку повномасштабної російської агресії випав з публічної площини.

Шевченко у липні вперше з’явився у Верховній Раді, ще й у несанкціонованому однострої ЗСУ. Нардепи від “Європейської солідарності” та ексколеги депутата зі “Слуги народу” змусили Шевченка залишити сесійну залу.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: “Шарік, к ногє” і “русня” в чорноземі меми тижня

Восьме місце у антирейтингу зайняв екснардеп Володимир Сівкович.

Держбюро розслідувань наприкінці липня повідомило йому про підозру у вчиненні злочинів, зокрема державної зради.

За даними слідства, керівник 9-го управління 5-ої служби ФСБ РФ Ігор Чумаков створив злочинну організацію, до складу якої ввійшов колишній заступник секретаря РНБО Сівкович, співробітник СБУ Олег Кулініч та інші поки невстановлені громадяни України і РФ.

Банда мала на меті збирати і передавати в Росію інформацію, що становить держтаємницю, а також підбурювати громадян України до держзради.

Дев’яте місце посів Євген Червоненко, який свого часу називав війну на Донбасі громадянською. В ефірах каналу “Наш” перекидав відповідальність за розв’язання війни на українську владу. Систематично пропагував відновлення співпраці з Росією. Російські ЗМІ регулярно цитували ефіри Червоненко, де він заявляв про “переворот” 2014 року, визнавав так звані “ДНР/ЛНР”.

Закриває список топ-10 антирейтингу держзрадник Віктор Янукович.

За інформацією ГУР, Росія планувала використати його для легітимізації процесів як члена “тимчасового уряду”. Зрадник Янукович періодично звертається до Зеленського або українців із закликами капітулювати.

“Мерзенна десятка”, пише “Чесно”.

Рух продовжує шукати колаборантів і закликає всіх долучатися до наповнення реєстру. “Надсилайте інформацію про тих, хто допомагає окупантам або підтримує ідеї рашизму, на пошту [email protected]”, повідомляють.

У травні президент Володимир Зеленський підписав закон про заборону діяльності проросійських партій.

У липні суд заборонив діяльність партії “Щаслива Україна” і Комуністичної партії. Перед цим упродовж двох тижнів суд заборонив 13 антиукраїнських партій.

Рішення судів передбачає конфіскацію майна цих партій. Компартія, з-поміж проросійських партій, володіє найбільшою кількістю майна.