На ЗАЕС можлива ядерна катастрофа – МАГАТЕ

Гендиректор Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ) Рафаель Гроссі попереджає про ядерну катастрофу в Україні.

Він наполягає на місії МАГАТЕ на Запорізьку атомну електростанцію. Відповідна заява розміщена на сайті МАГАТЕ.

“Я вкрай стурбований вчорашнім обстрілом найбільшої в Європі атомної електростанції, який підкреслює цілком реальну небезпеку ядерної катастрофи. Вона може загрожувати здоров’ю населення і навколишньому середовищу в Україні та за її межами”, заявив Гроссі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Російський тероризм на Запорізькій АЕС: назвали злочинну мету ворога

Військові дії, що ставлять під загрозу безпеку Запорізької АЕС, повинні бути відвернені за будь-яку ціну.

“Я рішуче й наполегливо закликаю всі сторони виявляти максимальну стриманість поблизу цього важливого ядерного об’єкта з шістьма реакторами. І я засуджую будь-які насильницькі дії, вчинені на Запорізькій атомній електростанції чи поблизу неї, чи проти її персоналу”, заявив Гроссі.

Український персонал, який працює на окупованій станції, повинен мати можливість виконувати свої обов’язки без погроз або тиску, що підривають також безпеку АЕС.

В Енергодарі на Запоріжжі пролунали нові вибухи біля атомної електростанції. Їх було чутно близько 17:00 6 серпня. Є загроза некерованої ядерної катастрофи, повідомили в Енергодарській міськраді.