росія вдерлася до України, Тайвань у кільці та наростання тривоги в Косові: чи стоїть світ на порозі Третьої світової війни – сюжет (Відео)

Третя світова війна

Повномасштабна війна росії проти України

росія нагнітає ситуацію у світі

Третя світова війна: уже почалася чи планета на порозі великої бійні? росія повномасштабно вдерлася до України. кремль продовжує погрожувати окупацією іншим державам. москва марить відродженням Радянського Союзу. Китай брязкає зброєю біля берегів Тайваню. І вже фактично влаштував блокаду острова свободи. Балкани ж ризикують знову спалахнути у кривавому конфлікті. А історики сперечаються, чи нагадує це 1939-й рік перед початком чергової Світової війни.

Тайвань у кільці. Китай розпочав великі військові навчання довкола острова. Комуністи фактично оточили його. Це відгомін візиту на Тайвань спікерки Палати представників американського Конгресу Ненсі Пелосі. Пекін розлючений її поїздкою. За мандрами політикині спостерігав чи не весь світ. Заговорили навіть про те, що планета на порозі Третьої світової. Американці вказали китайським комуністам на їхнє місце. Однак у цій історії крапки ще немає. Нападу Китаю на Тайвань виключати не можна. Китайські посадовці цього не приховують.

“Ми повернемо Тайвань усіма засобами, зокрема військовими”, – казав посол Китаю у Франції Лу Шае.

Президент громадської організації “Ліберально-демократична ліга України Артур Харитонов” повідомив: “Під час кривавої Олімпіади Путін літав у Пекін узгоджувати напад на Україну. Тобто без “зеленого світла” Китаю повномасштабні війна в Україні була би неможливою. Але Китай дав “зелене світло” і, мабуть, сам продумував напад Тайвань”.

Китай брати приклад зі свого друга росії поки що не воліє. Війною на вільний острів не йде. Боїться санкцій. Штати, Євроспілка й загалом демократичні країни обіцяють Пекіну обмеження, якщо той атакує Тайвань.

“Україна та Тайвань – це два театри одного й того ж бою. І Україна, і Тайвань борються за одне і те ж саме. Вони борються за принципи. Вони борються за свободу, за демократію. За вільний і цивілізований світ. Тобто це не різна тематика. Це навіть не різні війни. Це одне і те ж саме – просто у різних частинах світу”, – запевнив директор програми “Північна Америка” ради зовнішньої політики “Українська призма” Олександр Краєв.

Ледь не спалахнуло на іншому кінці світу – у серці Європи. Здавалося, що на початку двотисячних Балкани врешті злізли з порохової бочки кривавих воєн. Геноциди, масові вбивства, бомбардування міст – все це вже було. Частково визнана світом держава Косово знову з’явилася на шпальтах світової преси. Тривога наростала. Цей край відділився від Сербії. Більшість мешканців – албанці, але на півночі території є сербські меншини. І вони продовжують незаконно користуватися документами, виданими у Сербії. Косовари вирішили покласти цьому край. З 1 серпня відмовилися їх визнавати. Сербська меншина зчинила колотнечу.

“Після втручання миротворчого контингенту НАТО на території республіки Косово і посольства США у Приштині, конфлікт, який назрівав вдалося якщо не зупинити, то принаймні відкласти на місяць”, – запевнив публіцист, журналіст Віталій Портников.

Косовари пішли на поступки. Ще визнаватимуть документи до осені. А на середину серпня запланували перемови між прем’єр-міністром Косова та президентом Сербії. Останній – вірний друг росії, навіть розгледів у заколотах на Балканах український слід.

“Корінь проблеми у тому, що дехто у регіоні вважає, що зараз, на тлі загальної істерії довкола війни в Україні, можна реалізувати свої інтереси”, – сказав президент Сербії Александр Вучич.

Віталій Портніков додав: “Процеси на Балканах давно б пом’якшувалися, якби не дистабілізаційна роль росії. Вона використовує цю показову прихильність шовіністично налаштованої частини сербів до росії для того, аби дестабілізувати ситуацію. І не лише на території Косова, де ще проживає сербська меншина. Але й на території Боснії та Герцеговини, де постійно робляться спроби розвалити цю державу”.

росії не йметься. Попри втрату більше 40 тисяч військових в Україні, кремль хоче ще більше воєн. московські урядники немовби змагаються у навіженості. То Казахастан прагнуть захопити, то всю Грузію окупувати. Нема воєнних успіхів – доводиться фантазувати.

“Наша країна знову буде великою і сильною. Знову буде Радянський Союз, і ніхто нікуди не піде”, – казав міністр оборони росії сергій шойгу.

Міністр закордонних справ (2014-2019) Павло Клімкін наголосив: “Якби не був Захід прив’язаний до своєї зони комфорту, у хвилини небезпеки він здатний реально жорстко, я б сказав, чинити опір. І, я дуже сподіваюся, нападати на росію. Час заходу зрозуміти, що росія – це загроза для всього цивілізованого світу”.

росія нагнітає ситуацію у світі. Західні партнери продовжують постачати Україні озброєння. І це ще лендліз від США повноцінно не запрацював. Це значно дошкуляє кремлеві. Саме тому росія зацікавлена, аби світ поринув у хаос. І не лише воєнний. москва продовжує газовий шантаж Європи. Намагається торгуватися з закордонними політиками. Чого лише варта історія з по суті поваленням італійського уряду. На перший погляд внутрішньополітичний заколот, але нитки ведуть до росії. Не припиняє кремль і постійні кібератаки на західні демократії.

“Ось так як війна розпочалася у 1939 році, так вона не почнеться у 21 столітті. Бо тут нові правила. Війни на чужих територіях, війни, які будуть називатися “спеціальними операціями”, “спеціальними місіями”. Третя світова війна вона якшо і буде вивчатися, то це війна, яка не буде мати якогось чіткого початку”, – запевнив кандидат історичних наук Олександр Алфьоров.

Президент України Леонід Кучма (1994-2005) підсумував: “Коли Гітлер напав на Польщу, ніхто ще не знав, що це вже йде світова війна. У залежності від того, як Україна відіб’є агресію – або Третьої світової вдасться уникнути, або вона вже йде. Якщо ми встоїмо – путін далі не піде. Якщо ні – боюся, що “далі буде”. Але ми встоїмо”.

Сергій Барбу, “5 канал”

Читайте також: росіяни кидають на війну чоловіків з окупованих територій, навіть шахтарів – Гайдай

Робіть свій внесок у перемогу – підтримуйте ЗСУ.

Головні новини дня без спаму та реклами! Друзі, підписуйтеся на “5 канал” у Telegram. Хвилина – і ви в курсі подій.