В ISW пояснили, навіщо росіяни використовують Запорізьку АЕС

Російські окупанти обстріляли Енергодар Запорізької області ракетами із сусідніх сіл. Зробили це з метою звинуватити в цьому українські Сили оборони й створення небезпеки для АЕС.

Армія Російської Федерації, імовірно, використовує Запорізьку АЕС, щоб зіграти на побоюваннях Заходу щодо ядерної катастрофи в Україні й знизити цим бажання західних країн підтримувати зброєю український контрнаступ. Про це зазначили в Інституті вивчення війни (ISW).

“Російські війська, розташовані навколо АЕС, атакували українські позиції в Нікополі та інших містах упродовж останніх тижнів, навмисно поставивши Україну в скрутне становище або Україна відповість вогнем, ризикуючи міжнародним осудом і ядерним інцидентом (на що українські сили навряд чи підуть), або українські сили дозволяють російським силам продовжувати обстріл українських позицій з ефективної “безпечної зони”, повідомили вони.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Ситуація надзвичайно небезпечна гендиректор МАГАТЕ про захоплену російськими терористами АЕС

Мер Енергодара Дмитро Орлов 3 серпня повідомив, що російські окупанти обстріляли місто ракетами із сусідніх сіл, щоб неправдиво звинуватити українські сили в обстрілі й створенні небезпеки для АЕС.

Генеральний директор Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ) Рафаель Ґроссі 3 серпня заявив, що Запорізька АЕС, яку захопили російські війська, “повністю вийшла з-під контролю” і що “всі принципи ядерної безпеки були порушені”.

Влада Російської Федерації заявляє, що Україна “безвідповідально використовує зброю”, яку відправляє Захід, і ризикує ядерною катастрофою, щоб переконати інші країни-союзниці надавати додаткову військову підтримку контрнаступу України на півдні, що насувається.

Запорізька атомна електростанція найбільша в Європі. 4 березня АЕС захопили російські окупанти.

Росіяни саджають працівників станції “на підвал”, перетворили АЕС на військову базу.

Російські терористи затягнули щонайменше 14 одиниць важкої військової техніки з боєкомплектом, зброю і вибухівку до машинної зали 1-го енергоблока станції.