Маестро джазу: п’ять культових пісень у виконанні Луї Армстронга

Король джазу, без якого неможливо уявити музику ХХ ст., Луї Армстронг народився 4 серпня 1901 року в Новому Орлеані. Його творча спадщина охоплює понад 40 музичних альбомів.

Gazeta.ua зібрала популярні пісні маестро джазу.

У дитинстві Армстронг продавав газети й розвозив вугілля, допомагав по дому забезпеченим родинам. Співати й грати почав прямо на вулиці, у невеликій непрофесійній групі. У 12 років потрапив до виправного табору для підлітків. Тоді вкрав пістолет і влаштував стрілянину з нагоди Нового року. У виправному таборі почав грати в духовому оркестрі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Арнольду Шварценеґґеру 75: неочікувані факти про зірку “Термінатора”

Його кар’єра продовжилася в барах і танцювальних клубах Нового Орлеана. Там юнак отримував копійки. Та через 15 років він їздитиме на гастролі разом з Дюком Еллінгтоном і Еллою Фіцджеральд, потрапить на обкладинку Time і стане зіркою національного масштабу.

Армстронга вважають революціонером, який визначив, як звучатиме джаз у XX ст. Він зробив все в джазі і зробив це все першим, як говорили про нього колеги. Його музика це насамперед гімн свободі й силі людського духу, що особливо актуально звучить сьогодні.

Пропонуємо послухати хіти короля джазу.

Тривалий час вважалося, що вперше у пресі слово “джаз” було згадане 6 березня 1913 року в газеті Сан-Франциско. Але в 2003 році в Нью-Йоркському університеті бібліотекар Джорджем А. Томпсон-молодший знайшов інші відомості: слово “джаз” вперше згадане в газеті “Los Angeles Times” від 2 квітня 1912 року. Вже пізніше, в 1917 році, американський журнал “Literary Digest” авторитетно роз’яснював, що “джаз – це музика, яка змушує людей трястися, стрибати і корчитися”.