Спалили понад сотню танків: як мешканці Тростянця разом із ЗСУ влаштувати кацапні “гарячий прийом” – Ukraїner (Відео)

Незламний дух: життя українців під час війни – Ukraїner

Команда Ukraїner продовжує показувати українцям Україну навіть під час повномасштабної війни з рф. Продовжується цикл історій про відважний опір і незламний дух людей різних регіонів розповіддю про Тростянець на Слобожанщині

Вирушивши в експедицію деокупованими територіями, Ukraїner фіксує нову реальність і показує, як українці гуртуються для боротьби з російськими окупантами.

20-тисячне містечко Тростянець на півночі Слобожанщини до повномасштабної війни було досить прогресивним. Громада створювала робочі місця і залучала інвестиції для розвитку інфраструктури, освіти й локального туризму. У місті капітально ремонтували лікарню, готувалися будувати біатлонний стадіон, проводили фестивалі музики й історичної реконструкції. Всі плани різко змінило повномасштабне вторгнення російської армії на українські землі 24 лютого 2022 року.

Тростянець розташований за 35 км від кордону з росією, тому колона військової техніки окупантів зайшла на околиці міста в перший же день вторгнення. російські військові спочатку зайняли залізничний вокзал, а потім розташувалися в будівлі міської ради. Вони пограбували магазини та склад шоколадної фабрики, розтрощили офіси, обікрали станцію невідкладної допомоги та “Укрпошту”. Місто 30 днів було під російською окупацією. Військові рф залякували і вбивали мирних жителів, забирали у них телефони, цінні речі та навіть їжу. Під час обстрілів сильно постраждала центральна частина міста, район навколо лікарні та привокзальні райони. Через пошкодження інфраструктурних об’єктів у місті не було води та електропостачання.

Попри все, місцеві майже голіруч відважно захищали своє містечко: знешкоджували танки й артилерійські установки, повідомляючи ЗСУ місця розташування диверсійно-розвідувальних груп і ворожої техніки. Втративши сполучення автошляхами, територіальна оборона пішки доставляла їжу та медикаменти до лікарні, що продовжувала працювати навіть під обстрілами. На території Тростянецької громади в різних місцях спалили більше сотні одиниць російської техніки.

26 березня українські захисники та захисниці звільнили Тростянець від загарбників. Сапери вже розмінували майже всю територію, але, на жаль, іще трапляються випадки, коли люди підриваються на мінах. Рятувальники та місцеві жителі розчищають місто. Волонтери й добровольці також допомагають Тростянцю оговтатися від окупації: розбирають завали, прибирають наслідки бойових дій, психологічно підтримують одне одного. Місцеві впевнені, що після відбудови Тростянець стане ще кращим. Вони чекають на звільнення всієї території України і спільного святкування перемоги.

Читайте також: Склади окупантів продовжують злітати у повітря, а армія дронів уже на передовій – хроніка 161 дня війни

Робіть свій внесок у перемогу – підтримуйте ЗСУ.

Головні новини дня без спаму та реклами! Друзі, підписуйтеся на “5 канал” у Telegram. Хвилина – і ви в курсі подій.