Північна Македонія передала Україні танки Т-72, і це не просто так – подробиці (Відео)

Македонія

Повномасштабна війна росії проти України

Північна Македонія – це маленька балканська країна.

Північна Македонія передала Україні свої танки. Це офіційно підтвердили у Міноборони країни-членкині НАТО. Балканська держава не поточнила, скільки саме панцерників відправила нам. Але така допомога не є випадковою. Офіційний Скоп’є віддає борги. А чи знали ви, що Україна фактично врятувала незалежність самої Північної Македонії? Коли цю країну на початку двотисячних сколихнули збройні заколоти, українці не побоялися дати македонцям важливе озброєння. Про історію дружби двох країн дізнавався журналіст “5 каналу”.

Танки на тягачах, прикриті рядном. Це Північна Македонія, і зброя їде до України. Ця балканська держава віддала нам Т-72 “третього покоління”. Скільки саме тамтешній уряд не каже.

“З військової точки зору для Македонії – це велика партія. Для нинішнього українського фронту – це крапля у морі. Але з політичної точки зору дуже важливо, що країна саме у цьому завжди проблемному регіоні надсилає танки. І при чому саме танки. Це дуже проблематична тема навіть для країн-членів НАТО надсилати до України саме важке озброєння”, – каже керівниця проєкту “Балканський оглядач” Наталія Іщенко.

Північна Македонія – це маленька балканська країна. Після розвалу Югославії ця держава не потонула у кривавих балканських війнах. Югославська армія вийшла з території Північної Македонії, але забрала з собою фактично всю зброю. Але без воєнних дій не минулося. 23 січня 2001 року – цього дня на півночі країни зчиняється збройне протистояння. Албанські формування напали на поліцейську дільницю. Вони вбили правоохоронця. Заколотники вимагали розширених прав для своєї нацменшини.

“Основний актив македонський албанців їхніх воєнізованих частин – це так звана Армія національного визволення – це були косовські албанці. Це гірська місцевість. З одного боку Косово, з іншого – Македонія. І звідти почали проникати різні озброєні групи. Вони мали певну підтримку серед місцевого албанського населення”, – запевнив другий секретар Посольства України у Чорногорії, історик-балканіст Анатолій Демещук.

Північна Македонія просила допомоги в інших держав. Відгукнулася Україна.

“Македонія, яка вийшла із складу Югославії, їй не дісталося зброї взагалі. Вони йшли “чистенькими”. Вони були абсолютно незахищені. У той час як албанські оці формування були озброєні до зубів. При чому новітньою німецькою, французькою зброєю”, – пригадує президент України (1994-2005) Леонід Кучма.

Офіційний Київ погодився передати Скоп’є зброю. Точні обсяги постачання не оприлюднюють і дотепер.

“Двадцять років тому при слові “Україна” відкривалися двері у будь-яку македонську оселю. Це такий історичний момент, де закладається історична та національна пам’ять. Тому я не здивований. Журналіст би сказав “віддають борги” як можуть. Можна і таку фразу використати”, – наголосив Повноважний представник України на Балканах (2001) Ігор Харченко.

Тоді Україна головувала у Радбезі ООН. Наша держава ризикувала, адже західні країни, зокрема, США були проти збройної допомоги македонцям.

“Суспільство, політики, влада, усі ми були на боці македонців проти албанських сепаратистів. Але це не можна було сказати про міжнародну спільноту. Всі ці геноциди, сотні тисяч біженців, довелося бомбардувати Сербію. Світова спільнота була дуже втомлена. І була налаштована встановлювати мир за будь-яку ціну”, – додала Наталія Іщенко.

Ігор Харченко зауважив: “Саме завдяки цьому головуванню і політичному плані були розставлені всі крапки над “і” стосовно того, що допомогу, яку Україна надала, вона виявилася і своєчасною, і корисною, і, я не побоюся цього сказати, вона допомогла Македонії відстояти цілісність держави і її незалежність”.

Рада безпеки ООН засудила дії албанських екстремістів. Спільнота наголосила на територіальній цілісності Македонії. Українські дипломати спрацювали на відмінно. А македонці провели успішні операції проти бойовиків. І тут особливо добре працювала українська авіація.

“Українські ударні гелікоптери вони дозволити македонцям зробити ефективні повітряні удари по позиціях албанців на схилах гір на північ від Скоп‘є. Тобто бої вже проходили фактично під македонською столицею”, – підсумував Андрій Демещук.

Зрештою македонська влада та албанські заколотники підписали мирний договір. Країна відстояла свою незалежність, а збройне протистояння завершилося. Для бойовиків оголосили амністію. Нині Північна Македонія у НАТО і на шляху вступу в ЄС. Держава залишилася унітарною. 

Сергій Барбу, “5 канал”

Читайте також: “Чим більше у нас зброї, тим коротша відстань до миру” – Порошенко в інтерв’ю Newsweek 

Робіть свій внесок у перемогу – підтримуйте ЗСУ.

Головні новини дня без спаму та реклами! Друзі, підписуйтеся на “5 канал” у Telegram. Хвилина – і ви в курсі подій.