Обов’язкова евакуація з Донеччини: перший потяг прибув до Кропивницького – подробиці (Відео)

Евакуація

Повномасштабна війна росії проти України

Потяг із Донбасу зустрічали десять бригад медиків, рятувальники, волонтери та психологи

Обов’язкова евакуація. Спеціальний потяг з Донбасу доправив до Кропивницького мешканців із зони бойових дій. Серед тих, хто тікав від війни – діти, люди із вадами руху та переселенці з тваринами.

Евакуаційний потяг із Донбасу зустрічали десять бригад медиків, рятувальники, волонтери та психологи. Серед пасажирів багато людей, яким складно пересуватися. Олександр із Сєверодонецька ледве стоїть на милицях після поранення уламком ворожого снаряда. З дружиною Людмилою знайшли тимчасовий прихисток у Дніпрі. Йому зробили вже три операції.

“Ми ще у березні евакуювалися, просто я у лікарні лежав, осколки діставали з ноги. Як це трапилося – за хлібом вийшов. Нас після лікарні поселили у пансіонат, а вони вже нас сюди переправили”, – каже переселенець із Сєвєродонецька Олександр.

Ігор разом із братом та 82-річним сусідом евакуювались із Бахмутського району. Чоловік пересувається на візку – наслідок давньої травми обох ніг. До останнього терпіли ворожі обстріли. Але останнім часом навіть продукти брати було ніде – допомагали українські військові. Врешті-решт вирішили виїжджати.

“Далі нема куди вже було, обстріли обстріли, поїхали. Потрапило у сарай нам – прилетіли гради і все, поїхали у середині липня. 3 тижні були у Дніпрі, у центрі, потім сюди направили, сказали краще у Кропивницькому – приїхали до вас”, – розповідає переселенець із Донецької області Ігор.

Аркадій довго не хотів покидати будинок через 9-річну вівчарку Геру, яку не міг залишити, та через город. Попри те, що у візку, чоловік посадив багато городини. Але ворожі снаряди все знищили. Деякий час Аркадій з Герою їли лише сухофрукти.

“Абрикоси, абрикоси, на них ми з нею вижили, на сушці. Сусід, який поруч, той трохи раніше поїхав, поруч було пряме потрапляння. У них знесло передню частину горища, все це посипалося”, – зауважив переселенець із Донецької області Аркадій.

Більшість мешканців Донеччини вже тривалий час виживають під обстрілами, без світла, води та газу. Навіть евакуація відбувалася під безперервним вогнем, каже міністерка з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Ірина Верещук, яка приїхала зустрічати евакуаційний потяг.

“Ми думали тут буде по іншому”. Люди не думають, що їх чекають. Нам треба збити цей тренд, нам треба переконати людей, що тут чекають, що тут Україна. Сюди треба їхати. тут будуть про них дбати і любити, і все зроблять для того, щоб їм було комфортно, і вони змогли перезимувати – це найголовніше”, – наголосила віцепрем’єр-міністерка, міністерка з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Ірина Верещук.

Голова Кіровоградської обласної військової адміністрації Андрій Райкович підсумував: “Будемо розселяти і в соціальних гуртожитках, які вже підготовлені, будемо розміщати і в школах, і в дитячих садочках, але у тих, які не будуть задіяні в навчальних процесах. Будемо згодом розміщати і в приватних будинках, тобто будемо повністю використовувати весь житловий фонд не лише обласного центру а всіх районних центрі, міст області та сіл”.

Біля вокзалу на біженців чекала польова кухня, намети, де можна було відпочити та отримати психологічну допомогу. По тому прибулих із зони бойових дій автобусами доправили до гуртожитків. До настання холодів із Донецької області планують евакуювати понад 200 тисяч жителів.

Олексій Меркулов, Кропивницький, “5 канал”

Читайте також: “Дорога життя” розмита, евакуацію призупинено, а “Укрпошта” припиняє доставку пенсії – ситуація на Запоріжжі

Робіть свій внесок у перемогу – підтримуйте ЗСУ.

Головні новини дня без спаму та реклами! Друзі, підписуйтеся на “5 канал” у Telegram. Хвилина – і ви в курсі подій.