У ЄС сказали, коли говоритимуть з Росією

Голова зовнішньополітичної служби Європейського Союзу Жозеп Боррель назвав умови, за яких Європа може повернутися до діалогу з Російською Федерацією.

Про документ, у якому Борель аналізує вплив санкцій ЄС на економіку Росії та її геополітичне положення, повідомила “Радіо Свобода”.

“Що стосується Європи, то ми все ще залишаємося відкритими до діалогу з Росією за умови, що вона відмовиться від своїх імперських претензій і поважатиме цілісність всіх держав, зокрема України”, заявив єврочиновник.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Конгрес США оприлюднив законопроєкт, який визнає РФ спонсором тероризму

Коментуючи залежність ЄС від російських енергоресурсів, Боррель зауважив, що Європа виявила готовність діяти й ризикувати пропорційно масштабу виклику.

“Звісно, ця детоксикація від російської енергетики не проходить безболісно для деяких країн чи певних секторів. І це гостро вплинуло на споживчі ціни. Однак роз’єднання незворотне. Такий підхід тим більше важливий і своєчасний, що він відповідає нашим кліматичним амбіціям. Громадська думка не сприйме жодного розвороту навіть після закінчення війни”, сказав.

Країни ЄС в майбутньому зможуть повністю відмовитися від російських енергоносіїв, зокрема від природного газу з РФ, заявив раніше Боррель.

26 липня Євросоюз продовжив санкції проти Росії ще на пів року. Також минулого місяця ЄС схвалив сьомий пакет санкцій проти РФ.