Мільярди гривень: активи підконтрольних Росії компаній передали Україні

Україна упродовж цього тижня отримала арештованих активів на близько 15 млрд грн.

Їх передали до Національного агентства з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів (АРМА), повідомила Служба безпеки України в Тelegram.

Зокрема, в управління держави перейшли:

– 80 майнових комплексів у різних регіонах орієнтовною вартістю 7 млрд грн, які незаконно вивели з державної власності і передали на баланс профспілок України. Ідеться про санаторії, спортивні установи тощо.

– активи 19 українських компаній, які контролювались російськими корпораціями “Ростех”, “Роснефть”, “Газпром”, “РусАл”, “Росатом”, “Група ГМС”, “Татнефть” та російськими банками на суму понад 7,75 млрд грн. Також тисячі закріплених за ними об’єктів нерухомого та рухомого майна на сотні мільйонів гривень.

“Активи з російськими бенефіціарами арештували в рамках кримінального провадження за фактом підготовки, планування та введення Росією агресивної війни проти України”, пояснили в СБУ.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Кабмін вирішив долю сотень держпідприємств

Також в управління держави передали майно, що перебувало на балансі Федерації профспілок України. За даними СБУ, від 1992 року по теперішній час посадовці ФПУ незаконно відчужили 80 курортно-оздоровчих, спортивних та інших державних комплексів.

“Це робилося шляхом заниження ринкової вартості об’єктів та здійснення покупцем мінімальної офіційної оплати без погодження з Фондом державного майна. Такі схеми завдавали збитків державі в особливо великих розмірах”, зазначили в повідомленні.

До АРМА передали:

– готелі “Турист” та “Дружба” у Києві;
– спортивні комплекси, зокрема будівля, в якій розташований Kyiv Sport Club;
– санаторії “Жовтень” у Конча-Заспі, одеський “Куяльник”, “Моршинський” у Львівській області та “Поляна” на Закарпатті.

Триває досудове розслідування, щоб встановити всі обставини правопорушень і притягнути винних до відповідальності.

Вартість заморожених у Євросоюзі активів підсанкційних російських олігархів становить майже 10 млрд.

На британському острові Мен зняли з реєстрації літаки, що належать російським мільярдерам.

Понад 10 супер’яхт загальною вартістю майже $2,3 млрд конфіскували або арештували в європейських портах за останні шість тижнів у межах масштабних санкцій, запроваджених проти російських олігархів після вторгнення РФ в Україну.