“Щастя, коли поряд є річка”

Українські військовослужбовці відпочивають після купання в річці Бахмутка, що в селі Федорівка на Донеччині.

 Улітку з особистою гігієною солдатам легше. Літній душ поставили і можна освіжитися. Зробили його з підручних матеріалів. Повісили на дерево стару бочку, прикрутили до неї кран. Хлопці з іншої бригади зробили собі душ із використаної ракети, розповідає боєць, 39-річний Олексій, позивний “Мамука”. Служить із 2014 року. Для нашого взводу вистачає 200 літрів води на день. Але носити її доводиться відрами. На сонці швидко нагрівається. Хочеться прийняти холодний душ, а з лійки ллється гаряча вода. Щастя, коли поряд є річка. Хлопці тоді тішаться, як малі діти.

Узимку солдатам не завжди вдається прийняти душ. Інколи доводиться мити ноги в умивальнику, говорить Олексій.

 Коли приходиш у казарму за 10 хвилин до відбою, то лягаєш спати брудним. Було таке, що тиждень ходив в одних трусах. Шкарпетки перу щовечора. Коли жарко, швидко висихають, а як дощить, то так мокрими і лишаються. Якщо такі вдягаєш, на ногах заводиться грибок. Але цієї зими має бути легше. Волонтери почали привозити сухий душ. Це губка, яка добре піниться. Натираєш нею тіло, а потім витираєш рушником.

Щоб регулярно читати всі матеріали журналу “Країна”, оформіть передплату ОНЛАЙН. Також можна передплатити онлайн на сайті Укрпошти за “ковідну тисячу”