Поляки платитимуть українським лікарям

Медики, які через війну переїхали до Польщі, можуть отримати 27,6 тис. грн фінансової допомоги. Суму виплатять за три рази щомісяця по 9,3 тис. грн. Гроші можна витратити на оренду житла або комунальні послуги.

Однак абсолютно всім лікарям-переселенцям компенсацію не призначатимуть. Для цього потрібно отримати дозвіл міністра охорони здоров’я Польщі на роботу медиком, скласти та підписати заяву щодо усвідомлення кримінальної відповідальності за надання неправдивої інформації, своєчасно сплачувати орендну плату за житло. Також треба мати відкритий рахунок у польському банку.

 Ми видали вже 2 тисячі згод на роботу для медиків з-поза меж Європейського Союзу. Двотисячну згоду отримала терапевтка з України, каже міністр охорони здоров’я Польщі Адам Нєдзельський, 48 років. Загалом у польській системі охорони здоров’я офіційно працюють понад тисячу українських медиків. Лікарю, який влаштовується на роботу, більше не потрібно підтверджувати диплом і проходити стажування. Достатньо, щоб він мав документально підтверджені принаймні п’ять років медичного навчання та три роки професійної практики перед приїздом до Польщі. Нині в країні недостатньо лікарів. Тому заробітна плата медиків підвищена. Погодинна ставка в державних лікарнях для спеціалістів коштує до 180 злотих за годину. Це понад тисячу гривень. Цілодобове чергування в відділеннях невідкладної допомоги коштує майже 4 тисячі злотих або 25 тисяч гривень. Можна приймати пацієнтів у приватних лікарських кабінетах.

“Газету по-українськи” можна передплатити онлайн на сайті Укрпошти за “ковідну тисячу”