Росія заплатить: назвали суму, яка потрібна на відбудову України

Щоб відбудувати Україну на сьогоднішному етапі руйнувань внаслідок повномасштабної війни, знадобиться $165,1 млрд це 4,8 трлн грн.

Росія вже завдала прямих збитків економіці України щонайменше на $95,5 млрд. Про це йдеться в оновленій аналітиці KSE Institute.

У порівнянні з оцінкою від 8 червня сума збитків знизилася на $8,4 млрд.

“Ключовим фактором такого зниження стало надходження оновленої інформації та мікроданих від державних органів, що дозволило уточнити обрахунки щодо кількості та середньої вартості пошкоджень. Найбільша зміна відбулася в оцінці втрат житлового фонду, зокрема, через точніші розрахунки середньої площі пошкодженої нерухомості”, пояснили експерти.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: “Цвях у труну Путіна” Forbes прогнозує крах нафтогазової галузі РФ

Та все ж в обсязі втрат найбільшу частку складають житлові будинки 38% або $36,6 млрд. З початку повномасштабного вторгнення в Україні вже зруйновано та пошкоджена майже 121 тис. житлових будинків, в яких проживав мільйон родин.

На другому місці за обсягом прямих збитків інфраструктура. Це $31,3 млрд. З них $25,4 млрд збитки від руйнувань та пошкоджень майже 24 тис. км українських доріг.

Прямі збитки, завдані підприємствам, становлять щонайменше $8 млрд. Це втрати малого бізнесу, великих і середніх підприємств державної та приватної власності.

Країна-агресорка Російська Федерація завдала збитків Україні на понад $600 млрд. Відбудова України має відбуватися, в першу чергу, за рахунок тих, хто спричинив ці руйнування і завдав шкоду Росії.

Активи держави-агресорки, які перебувають у різних юрисдикціях, мають бути конфісковані і стягнені для виплат Україні та українцям.