Опитування ООН показало, скільки українських біженців планують повернутися додому

65% українців, які виїхали за кордон через війну, планують залишатися в країні перебування, поки в Україні тривають бойові дії, але по їх завершенні повернуться.

Про це свідчать результати опитування, проведеного Управлінням Верховного комісара ООН у справах біженців. Його проводили у травні та червні серед 4900 українців, які проживають у Польщі, Чехії, Угорщині, Молдові, Румунії та Словаччині.

Більшість опитаних біженців кажуть, що хочуть повернутися в Україну, коли з’явиться така можливість. Водночас 65% поки планують залишатися в тій країні, де вони опинилися, і 9% – переїхати в іншу.

Головним стимулом для повернення залишається зниження інтенсивності бойових дій.

16% респондентів зазначили, що планують виїхати в Україну в найближчі два місяці, але майже всі – тимчасово, щоб побачитися з близькими або вирішити справи. 40% з тих, хто планує повертатися, збиралися зробити це протягом наступного місяця.

Згідно з аналізом Управління Верховного комісара ООН у справах біженців, станом на початок червня у європейських країнах перебувало близько 4,8 млн біженців з України.

Раніше повідомлялося, що латвійський уряд на позачерговому засіданні погодив продовження підтримки громадян України, які прибули до Латвії.