Кулеба емоційно прокоментував рішення Канади щодо турбіни для “Північного потоку”

Керівник Міністерства закордонних справ Дмитро Кулеба переконаний, що рішення Канади передати турбіну для “Північного потоку” помилкове.

Однак зради в цьому не бачить. Про це він сказав під час брифінгу 13 липня, що транслювався у Facebook.

“Зради, безумовно, не бачу. Але ми чесно сказали нашим канадським і німецьким партнерам, що те, що вони зробили, це помилка, яка ставить в переможну позицію Росію. Це рішення не вирішить проблем, а лише примножить”, заявив Кулеба.

Водночас міністр закордонних справ зазначив, що Канада і Німеччина є суверенними країнами. Тож мають право ухвалювати ті рішення, які вважають за потрібне.

“Але ми з цим рішенням не згодні. І в принципі, ми проти підходу, коли санкційний режим повинен підлаштовуватися під примхи Російської Федерації”, наголосив він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Росія хоче повністю перекрити газ у Європу Зеленський

Додав, що росіяни сьогодні “створили проблему з поставками газу в Німеччині, вимагають змінити під них санкційне законодавство Канади”, а “завтра вони створять іншу проблему, знову вимагатимуть щось змінити”.

На думку керівника МЗС, таким чином “санкційний режим просто буде зруйнований”.

“Саме в цьому головна небезпека цього рішення”, заявив він.

Кулеба нагадав, що в Канаді Світовий конгрес українців і український юрист канадського походження Даніель Білак подали позов до суду проти цього рішення.

“Подивимося, чим завершиться його розгляд. Але навіть у самій Канаді багато хто не згоден із цим рішенням, яке було прийнято. Тому це не тільки позиція України. Це позиція всіх людей, які розуміють, що подібні прецеденти ведуть до руйнування санкційного режиму, створеного власне тими ж країнами”, сказав він.

1 липня стало відомо, що Росія повністю вимкне “Північний потік” через ремонт трубопроводу. З 11 до 21 липня компанія Nord Stream AG тимчасово зупинить обидві нитки газопроводу “Північний потік” для планових профілактичних робіт.

З 16 червня “Північний потік” працював лише на 40% потужності. Скорочення постачання відчули в Німеччині, Франції, Італії й Австрії.

За словами керівництва Росії, це пов’язано з технічними проблемами. Нібито через санкції Газпрому не повернули газоперекачувальні апарати компанії Siemens. 20 червня Кремль визнав, що антиросійські санкції остаточно поховають “Північний потік”.

“Північний потік-1” скоротив постачання газу через тривалий ремонт турбіни компресорної станції. Запроваджені проти Газпрому санкції не дозволяють повернути турбіну з канадського підприємства, де проводили її капітальний ремонт, у Європу.

Уряд Німеччини намагається домогтися доправлення турбіни, що застрягла в Канаді, для продовження експлуатації газопроводу. Метою переговорів Єврокомісії та канадського уряду є звільнення необхідного вузла від канадських санкцій.

Київ виступає проти передачі Канадою турбіни російській компанії Газпром для поставок природного газу до Німеччини, оскільки такий крок суперечить санкціям проти Росії, пише Reuters із посиланням на джерело в Міністерстві енергетики та вугільної промисловості України.

Сполучені Штати і Європейський Союз підтримали рішення уряду Канади щодо газової турбіни. Її хочуть повернути Німеччині для газопроводу “Північний потік-1”. Про це заявив 11 липня речник Державного департаменту Нед Прайс.

Міністерство закордонних справ України в понеділок, 11 липня, викликало тимчасово повіреного в справах Канади в Україні. Причиною стало рішення Оттави передати Росії за посередництва Німеччини турбіну для “Північного потоку”.

13 липня уряд Канади вже відправив першу відремонтовану газову турбіну Росії для “Північного потоку”. Попри санкції, Канада на вимогу Німеччини погодилася обслуговувати турбіни для країни-загарбниці два роки.