Житель Прикарпаття домігся видачі дитині паспорта-книжечки замість ID-карти

Івано-Франківський окружний адміністративний суд зобов’язав міграційну службу видати 16-річній дівчині паспорт громадянина України у формі книжечки.

Про це йдеться у рішенні Івано-Франківського адмінсуду.

До суду звернувся мешканець Верховинського району. Він батько неповнолітньої, яка саме мала отримувати ID-картку. Однак її батьки хотіли, аби донька мала паспорт традиційного формату.

До суду Франківська батько неповнолітньої звернувся після відмови Верховинського районного відділу міграційної служби видати його доньці паспорт-книжечку без використання будь-якого цифрового ідентифікатора особи.

У суді зазначили, що законодавством не врегульовано питання щодо наслідків відмови особи від обробки її персональних даних.

«Реалізація державних функцій має здійснюватися без примушення людини до надання згоди на обробку персональних даних, їх обробка повинна здійснюватись, як і раніше, в межах тих законів і нормативно-правових актів України, на підставі яких виникають правовідносини між громадянином та державою. При цьому згадані технології не повинні бути безальтернативними і примусовими», – йдеться у повідомленні суду.

Нагадаємо, 21 березня 2018 року Кабмін заборонив видачу паспортів громадянина України у вигляді книжки. Це було однією з вимог Європейського Союзу для запровадження безвізового режиму. В картці, зокрема, будуть прописувати дані про місце реєстрації або сімейний стан.

У травні 2021 року Комітет з питань правової політики, рекомендував Верховній Раді ухвалити за основу законопроект №3986 про заміну паспортів. Паспорт громадянина України у формі книжечки хочуть вивести з обігу.

Українців змусять обміняти паспорта старого зразка на нові ID-карти.